Proiecte publice
Soarta Sălii Polivalente din Iași este în mâinile judecătorilor: singurul ofertant a contestat anularea procedurii în instanță
Singurul ofertant la licitația pentru construirea Sălii Polivalente de la Iași a contestat în instanța decizia de anulare a procedurii. Anterior, Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor (CNSC) a confirmat anularea decisă de Compania Națională de Investiții (CNI) și a respins sesizarea Transilvania Grand Constructs.
Acțiunea a fost depusă recent la Curtea de Apel: ofertantul contestă atât legalitatea deciziei Comisiei de evaluare, cât și modul în care CNSC a analizat contestația. În principal, firma solicită reevaluarea ofertei depuse de asocierea din care face parte alături de companiile SSAB AG și Frasinul.

Comisia de evaluare a CNI a respins oferta asocierii pe motiv de neconformitate a graficului de execuție propus. La mijloc este o interpretare a modului în care autoritatea contractantă și ofertantul s-au raportat în ceea ce privește gruparea mai multor lucrări de același tip într-o singură poziție a planificării Gantt, cu aceeași durată de realizare.
Prin cumularea unor articole de lucrări, CNI a pus la îndoială capacitatea ofertantului de a respecta cerințele caietului de sarcini. În schimb, ofertantul afirmă că gruparea logică a unor subactivități de natură similară (instalații electrice, sanitare și termice) sub o singură linie în graficul Gantt reflectă „o abordare managerială eficientă a resurselor comune”.
- Citește și VIDEO Cum va arăta Sala Polivalentă – valoarea contractului depășește 330 milioane de lei
Potrivit plângerii înaintate în instanță, CNSC „a validat integral raționamentul autorității contractante, perpetuând erorile de interpretare și aplicare a legii” și ar fi ignorat „argumentele solide” prezentate de ofertant.
„Considerăm că această decizie (a CNSC, n.r.) este rezultatul unei analize superficiale și părtinitoare, fiind ea însăși viciată prin nelegalitate și netemeinicie, motive pentru care se impune anularea sa de către instanță”, se arată în plângere.
În acțiune, ofertantul prezintă în detaliu modul în care s-a desfășurat procedura și acuză CNI că a făcut o „eroare capitală” care a fost „validată în mod inexplicabil de CNSC”.
- Citește și Undă verde pentru Sala Polivalentă Iași: guvernul a preluat investiția și s-a angajat să o finanțeze
„Transformarea abuzivă a unui criteriu destinat evaluării calitative și punctării diferențiate a nivelului de detaliere a planificării într-o cerință eliminatorie de conformitate minimală – această recalificare ex post facto a condus la excluderea nelegală a ofertei noastre, în disprețul flagrant al regulilor procedurale și al principiilor achizițiilor publice”, potrivit ofertantului.
Astfel, spune contestatarul, oferta sa trebuia cel mult să fie depunctată și nu respinsă pe motiv de neconformitate. Acesta argumente au fost respinse atât de CNI, cât și de CNSC, dar rămâne de văzut ce soluție vor decide judecătorii de la Curtea de Apel București.
