Connect with us

Soluțiile arhitecților pentru dezvoltarea zonei Sf. Andrei – Piața Palatului vor fi prezentate la finalul lunii iunie

Articol susținut de IULIUS

Investiții private

Soluțiile arhitecților pentru dezvoltarea zonei Sf. Andrei – Piața Palatului vor fi prezentate la finalul lunii iunie

Foster+Partners, MVRDV, UNStudio și Zaha Hadid Architects, nume grele din arhitectura internațională, se întâlnesc la Iași, în contextul concursului internațional de arhitectură pe care îl desfășoară IULIUS. Demersul a apărut în urma unor îndelungi dezbateri privind ceea ce ar trebui să se construiască în zona de dezvoltare Sf. Andrei – Piața Palatului Culturii, din iarna lui 2019, ca o promisiune a companiei ieșene ce are în proprietate terenul de a identifica o soluție care să fie un liant între patrimoniul existent al Iașului și arhitectura contemporană.

Zona centrală este caracterizată de o concentrare de clădiri de importanță istorică și arhitecturală, o provocare pentru arhitecții internaționali care au acceptat să proiecteze pentru Iași, pentru prima dată într-un concurs desfășurat în România. Dezbaterile publice din decembrie 2019, un studiu de analiză a percepțiilor locuitorilor asupra orașului și direcției sale de dezvoltare, consultări cu specialiștii din toate domeniile, dar și descoperirile arheologice au condus la o temă de concurs complexă, spun membrii echipei organizatorice.

  • Soluțiile propuse pentru concursul de la Iași vor fi prezentate la finalul lunii iunie.

Recent, Șerban Țigănaș, care prezidează juriul concursului, unul dintre cei mai cunoscuți arhitecți din România, decan al Facultății de Arhitectură de la Cluj-Napoca, membru OAR și fost președinte al Ordinului, precum și participant activ în alte organizații profesionale internaționale, a evaluat demersul ca pe un eveniment important pentru arhitectura din România. „Tema a fost construită în cadrul echipei și revizuită prin consultări succesive, până când a atins maturitatea necesară. Criteriile pentru evaluarea proiectelor au fost mult discutate și detaliate în cadrul temei, pentru că sunt fundamentale atât pentru concurenți, cât și pentru juriu. Ele constau în mai multe pachete de cerințe care țin de probleme urbanistice, probleme tehnice, probleme de patrimoniu construit și de program de arhitectură, în condiții de randament al soluțiilor propuse. Ceea ce este important de spus referitor la aceste criterii ține de echilibrul căutat în condițiile respectării unei combinații complexe de factori importanți, atât pentru inserția viitoarelor construcții într-o realitate prezentă, cât și pentru una viitoare, pe care urmează să o determine”.

Ce se dorește de la soluția de arhitectură?

Tema concursului, sintetizată pe www.iasipentruviitor.ro/maine, include o serie de criterii pe care viitoarea soluție trebuie să le îndeplinească, astfel încât să fie în dialog cu monumentele existente.

Concret, propunerea renumiților arhitecți trebuie să aducă plus-valoare peisajului urban actual, inclusiv prin încadrarea spațiilor verzi și activarea socială a proximităților, dar și să asigure o coerență stilistică și la nivel de volumetrie, materiale folosite, fațade etc. cu întreaga zonă protejată. Se cere studierea și argumentarea soluției în contextul arealelor de percepție ale monumentelor adiacente, dar și gestionarea constrângerilor privind zonificarea, retragerile, regimul de înălțime – stabilit astfel încât să nu afecteze silueta monumentelor istorice din principalele direcții de percepție și să nu obtureze principalele unghiuri de vizibilitate, precum și infrastructura de accesibilitate planificată.

Dezvoltarea urmează să lege pe verticală două spații urbane separate atât de o pantă accentuată, cât și de apartenența istorico-socială complet diferită, astfel că soluția trebuie să îmbunătățească atât partea superioară, a centrului istoric, înscriindu-se în rândul clădirilor reprezentative existente, cât și partea inferioară, din Sf. Andrei, rezolvând problemele acesteia de inter-conectare, de echipament urban și de servicii.

Totodată, se cer criterii de sustenabilitate, de la amprenta redusă de carbon, materiale utilizate, eficiența energetică, până la reciclarea apelor meteorice și utilizarea acestora pentru întreținerea spațiilor verzi etc. O cerință este și integrarea vestigiile arheologice descoperite, oferind o soluție sustenabilă de valorificare a lor.

Cele patru birouri participante sunt recunoscute la nivel modial pentru clădiri precum: The Gherkin (Foster+Partners) din Londra, biblioteca Tianjin Binhain din China (MVRDV), Muzeul Mercedes-Benz din Stuttgart (UNStudio) și National Museum of XXI Century Arts din Roma (Zaha Hadid Architects), precum și multe alte atracții urbane faimoase. Soluțiile propuse pentru concursul de la Iași vor fi prezentate la finalul lunii iunie.

Apartamente de vânzare Iași: oferte actualizate

Urmărește știrile APIX.ro pe WhatsApp

Articole din categoria Investiții private

Hover Image with Link

Trafic

Facebook

Tu știi în ce cartier stai?

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top