Connect with us

SRU Iași: vin 50 milioane euro de la UE

Proiecte publice

SRU Iași: vin 50 milioane euro de la UE

Proiectul spitalului regional de la Iași continuă să fie cel mai avansat în implementare față de celelalte două din țară de la Cluj și Craiova. Ministerul Sănătății a anunțat că a fost depusă aplicația de finanțare pentru accesarea fondurilor UE.

Într-o primă etapă, proiectul va beneficia de o finanțare de 50 milioane euro de la UE și, în mod normal, o sumă identică ar trebui alocată de la Guvern (cofinanțare). Teoretic, Iașul nu mai are cum să piardă finanțarea.

Inițial, cele 100 milioane euro fuseseră estimate ca necesar de finanțare pentru toate lucrările aferente SRU Iași, estimarea fiind făcută la nivelul anului 2012. În 2014, a devenit clar că fiecare spital regional dintre cele trei va beneficia de o sumă de 100 milioane euro, negociată și asumată prin intermediul Programului Operațional Regional. Ulterior, abia după anul 2017 a început lucrul la studiile de fezabilitate, iar, în 2018, odată finalizate, costurile reale pentru fiecare spital au fost mult mai mari.

În aceste zile va fi lansată și licitația care va face obiectul celor 50 mil. euro, în condițiile în care Ministerul a anunțat în mai multe rânduri că documentațiile aferente sunt întocmite, având în vedere și faptul că studiul de fezabilitate a fost elaborat încă de acum peste un an de către experți desemnați de Banca Europeană de Investiții.

În iulie 2018 au devenit publice sumele necesare pentru spital, mult mai mari față de cele vehiculate până atunci. La nivel public s-a vorbit doar despre lucrările de construire și dotare a clădirii, respectiv circa 287 milioane euro și cheltuielile neprevăzute din perioada implementării: 35 milioane euro. În total, circa 321 milioane euro, aceasta a fost și suma anunțată public de către ministrul Sănătății.

Însă, la acești bani se adaugă, scria „Ziarul de Iași”, fonduri pentru pregătirea proiectului din punct de vedere tehnic şi al detaliilor arhitecturale/de execuţie (40,9 milioane euro), racordarea la reţele de utilităţi şi construirea infrastructurii rutiere (30 milioane euro, o treime din sumă fiind doar pentru supralărgirea DN24 pe o porţiune de 6 km), costuri de implementare (circa 18 milioane euro – supervizare lucrări, plan de tranziţie etc.) şi TVA (70 milioane euro).

Astfel, vorbim despre aproape 480 milioane euro, cea mai mare investiţie publică la Iaşi de după Revoluţie. Mai mult, la această sumă se adaugă alţi 52,1 milioane euro pentru reconversia clădirilor ce fac parte din Spitalul „Sf. Spiridon“ (etapa 2 de implementare).

Finanțarea UE la care a aplicat Ministerul asigură fondurile pentru pregătirea proiectului din punct de vedere tehnic și al detaliilor arhitecturale și de execuție și, cel mai probabil, asistența tehnică. Lucrările de execuție ar urma să fie finanțate prin exercițiul bugetar european 2021 – 2027, cu termen probabil de începere 2024.

Apartamente de vânzare Iași: oferte actualizate

Descoperă LAPIS Residence - un ansamblu rezidențial de top

Editor al publicației APIX.ro, lucrează în presă din anul 2005. De-a lungul timpului, a colaborat cu instituții de presă centrale și locale.

Articole din categoria Proiecte publice

To Top