Local
Statistică: 30% dintre turiștii care vin la Iași preferă cazarea în apartamente
Turismul la Iași continuă să fie pe un trend ascendent, statisticile pentru luna ianuarie, oferite de Direcția Județeană de Statistică (DJS), arătând o creștere importantă față de perioada similară a anului trecut: de exemplu, înnoptările au crescut cu aproape 50%.
Datele oferite de DJS mai arată o tendință: din ce în ce mai mulți turiști se cazează în apartamente care funcționează în regim hotelier și sunt scoase la închiriere pe portaluri turistice de profil: circa 30% din turiștii care au ajuns la Iași în luna ianuarie 2023 au preferat o astfel de opțiune.
„Pe tipuri de structuri de primire turistică, cei mai ridicați indici de utilizare netă a locurilor de cazare în luna ianuarie 2023 s-au înregistrat la hoteluri (32,8%), moteluri (35,0%), apartamente (29,4%), pensiuni turistice urbane (21,0%), pensiuni agroturistice (17,8%) și cabane turistice (7,2%)”, se arată în raportul DJS.
După cum se poate lesne observa, cazarea la apartament a ocupat trei în tipurile de structuri de primire turistice, foarte aproape de opțiunea hotelurilor.
- Conform DJS, indicele sau coeficientul de utilizare a capacității de cazare turistică reprezintă un indicator care ajută la aprecierea eficienței exploatării echipamentelor și spațiilor de cazare. Se consideră că acesta reprezintă indicatorul cel mai expresiv și totodată cumulativ pentru evaluarea rezultatelor activității desfășurate în spațiile de găzduire a turiștilor. Indicatorul arată care este procentul din capacitatea de cazare existentă care a fost efectiv utilizată.
„Sosirile înregistrate în structurile de primire turistică în luna ianuarie 2023 au însumat 23.757 cazări, în creștere față de cele din luna ianuarie 2022 (+7,576 cazări). Sosirile turiștilor români în structurile de primire turistică cu funcțiuni de cazare au reprezentat în luna ianuarie 2023, 84,2% din numărul total de sosiri (19.997 cazări), în timp ce turiștii străini au reprezentat 15,8% (3.760 cazări); turiştii străini provin în proporţie 86,5% din ţări situate în Europa”, se mai precizează în raportul DJS.