Connect with us

Studiu: Cum se răcoresc românii în sezonul cald

Utile

Studiu: Cum se răcoresc românii în sezonul cald

Tot mai mulți români apelează la sisteme de răcire pentru a menține o temperatură confortabilă în locuințe în perioadele caniculare, circa 1/3 dintre gospodăriile din România fiind dotate cu minimum un aparat de aer condiţionat, potrivit unui studiu realizat de E.ON în primul trimestru al acestui an, se arată într-un comunicat primit la redacție.

Aparatul de aer condiționat este de departe cel mai popular sistem de răcire.Conform unui studiu sociologic**, realizat în luna mai a.c. pentru platforma despre-energie.ro, 80% dintre cei care dețin deja un sistem de răcire a locuinței declară că folosesc aparate de aer condiționat, iar 18,6% apelează la ventilatoare. Sistemele de răcire prin evaporare și pompele de căldură – care au și funcție de răcire – sunt foarte rar întâlnite la români, în ambele cazuri doar 1% dintre respondenți spunând că dețin un astfel de sistem.

Frecvența utilizării aparatului de aer condiționat. Când vine vorba despre frecvența utilizării aparatului de aer condiționat, 43% dintre respondenți îl utilizează doar în zilele toride și tot cam atâția (42%) spun că îl folosesc zilnic pe perioada sezonului cald. Totodată, pentru a obține confortul dorit, 2/3 dintre respondenți (67%) folosesc aparatul de aer condiționat între o oră și 4 ore/zi, 22% între 4 și 6 ore/zi și 10% peste 6 ore/zi.

Temperatura confortabilă în zilele toride. Confortul dorit nu înseamnă același lucru pentru toată lumea. Concluziile studiului evidențiază, totuși, că pentru majoritatea participanților (57%), temperatura confortabilă în locuință este în intervalul 21 și 23°C. Circa 23% preferă o temperatură mai scăzută, sub 20°C, iar 18% mai ridicată, între 24-26°C. Doar 1,5% dintre respondenți spun că se simt bine la peste 26°C.

Specialiștii spun că temperatura cea mai potrivită  pentru vară este, în general, între 24-26°C. Totodată, recomandarea  este ca diferența dintre temperatura interioară și cea exterioară să nu fie mai mare de circa 5-10°C.

Termostatul inteligent pentru controlul temperaturii – foarte apreciat. 58% dintre respondenți declară că utilizează termostate inteligente pentru controlul temperaturii, iar alți 31% spun că sunt interesați de achiziționarea unui asemenea dispozitiv.

Instalarea și configurarea unui termostat inteligent poate aduce economii la factura de energie electrică, prin ajustarea automată a temperaturii în funcție de condițiile din locuință. De reținut că pentru fiecare grad sub 24°C, consumul de energie electrică crește cu 5-7%.

Mentenanța aparatelor de aer condiționat – este loc de mai bine. Referitor la întreținerea aparatelor, 45% dintre respondenți afirmă că fac o verificare a aparatului o dată pe an, iar circa 17% o dată la doi ani. Alți 23% spun că fac verificarea doar când este nevoie.

Recomandarea specialiștilor este ca verificarea să fie făcută de două ori pe an, mai întâi la început de sezon cald și apoi la început de sezon rece, mai ales în cazul celor care folosesc funcția de încălzire a aparatelor de aer condiționat.

În această privință, studiul arată că 48% dintre participanți folosesc aparatul de aer condiţionat și în sezonul rece, pentru  încălzire, iar 52% nu îl folosesc niciodată cu acest scop.

Apartamente de vânzare Iași: oferte actualizate

Urmărește știrile APIX.ro pe WhatsApp

Articole din categoria Utile

To Top