Connect with us

Turcii și polonezii vor să livreze tramvaie noi la Iași

Tramvai produs de polonezii de la PESA

Trafic

Turcii și polonezii vor să livreze tramvaie noi la Iași

Primăria Iași a înregistrat două oferte la licitația pentru livrarea a 16 tramvaie noi: turcii de la Bozankaya și polonezii de la PESA. Valoarea estimată a contractului ajunge la 142 milioane lei. Tramvaiele vor avea o lungime de minimum 26 metri și, printre altele, obligatoriu vor fi dotate cu aer condiționat.

Ultima firmă menționată este singura care a înaintat o ofertă și la licitația Ministerului Dezvoltării organizată în numele Iași, al cărui obiect este livrarea tot a 16 tramvaie.

Apix.ro vă prezintă comunicatul integral trimis în această după-amiază de către Primăria Iași (comunicatul cuprinde detalii despre toate achizițiile destinate transportului public local aflate în desfășurare, proceduri despre care apix.ro a mai scris periodic):

Pe baza fondurilor europene prin Programul Operațional Regional – Axa 4.1 (Reducerea emisiilor de carbon în municipiile reședință de județ prin investiții bazate pe planurile de mobilitate urbană durabilă), Primăria Municipiului Iași organizează o licitație pentru achiziționarea a 16 tramvaie cu lungimea de minim 26 de metri. Prevederea bugetară a licitației este de 142.721.280 lei, fără TVA (aproximativ 30,23 milioane de euro), adică maxim 1,89 milioane de euro, fără TVA, pentru fiecare tramvai.

Termenul de depunere a ofertelor la această licitație a fost astăzi, 26 august, ora 15.00. La licitație au depus oferte două companii străine, care s-au arătat interesate de toate cele trei loturi, corespunzătoare a trei proiecte, în care a fost împărțită procedura: Bozankaya Otomotiv Mak. Iml. Ith. Ve Ihr. A.Ş. (Turcia) și Pojazdy Szynowe Pesa Bydgoszcz Spólka Akcyjna (Polonia).

Achiziția celor 16 tramvaie face parte trei din proiecte cu finanțare europeană derulate de Primăria Municipiului Iași care privesc și lucrări de modernizare a liniilor de tramvai, refacere a carosabilului și trotuarelor, construirea de stații, amenajarea de locuri de parcare și spații verzi etc. pe mai multe tronsoane. În cadrul celor trei proiecte municipalitatea a organizat patru licitații, din care trei pentru lucrări de construcții, iar cea de-a patra pentru mijloacele de transport.

Astfel, proiectul „Reabilitarea infrastructurii de tramvai în Municipiul Iași – Reorganizarea circulației pe bulevardul Tudor Vladimirescu” are o valoare totală de 114,197,308.33 lei (aproximativ 24 de milioane de euro) și prevede execuția lucrărilor de construcții și instalații aferente liniei de tramvai intersecție Bucșinescu – bulevardul Tudor Vladimirescu – intersecție Calea Chișinăului (lungime: 2.444 metri – cale simplă de rulare), reabilitarea celor două peroane din stația Tudor Vladimirescu, reabilitarea podului Tudor Vladimirescu (suprafață: 1.196 metri pătrați), construirea a două stații de tramvai, precum și achiziția a șapte tramvaie. Contractul de lucrări a fost semnat deja cu asocierea Conest SA Iași – Mari Vila Com SRL București, contra unei sume de 34.475.207,68 lei, inclusiv TVA (aproximativ 7,24 milioane de euro).

Proiectul „Reabilitarea infrastructurii de tramvai în Municipiul Iași” are o valoare totală de 114.359.729,95 lei (aproape 24 milioane de euro) și presupune reabilitarea infrastructurii și suprastructurii căii de rulare tramvai pe trei tronsoane: Cinci Drumuri – strada Pădurii – strada Nicoriță, Piața Podu Roș – intersecție cu bulevardul Primăverii și bulevardul Virgil Săhleanu – intersecție cu bulevardul Metalurgiei – rond Țuțora, precum și achiziționarea a cinci tramvaie. Licitația pentru lucrări a avut o prevedere bugetară de 44.356.437,96 lei, fără TVA (aproape 9,4 milioane de euro) și a atras tot oferta asocierii Conest SA Iași – Mari Vila Com SRL București.

În fine, proiectul „Reabilitarea infrastructurii de tramvai Iași – Dancu” are o valoare totală de 104.022.632 lei (circa 22 milioane de euro) și vizează reabilitarea infrastructurii de tramvai Iași – Dancu, reabilitarea podului Ciurchi II și achiziționarea a patru tramvaie. Licitația pentru lucrări a avut o prevedere financiară de prevedere bugetară de 45.035.176,97 lei (aproape 9,4 milioane de euro) și a primit o ofertă din partea asocierii Mari Vila Com SRL București – Conest SA Iași.

Valoarea totală a celor trei proiecte este 332.579.670,28 lei (aproximativ 70,46 milioane de euro). Până în prezent Primăria Municipiului Iași a semnat contractele de finanțare nerambursabilă pentru proiectele „Reabilitarea infrastructurii de tramvai în Municipiul Iași – Reorganizarea circulației pe bulevardul Tudor Vladimirescu” (114,197,308.33 lei, circa 24 de milioane de euro) și „Reabilitarea infrastructurii de tramvai în Municipiul Iași” (114.359.729,95 lei, aproape 24 de milioane de euro).

În altă ordine de idei, nu mai puțin de șase companii sau asocieri de firme au depus pe 12 august oferte la licitația pentru livrarea de autobuze electrice de 12 metri pentru șapte municipii din țară, din care 20 pentru Iași. Licitația organizată de Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice se bazează tot pe obținerea fondurilor europene prin Programul Operațional Regional – Axa 4.1. Procedura a avut o valoare de circa 365.000.000 lei și vizează, în total, achiziția a 131 de autobuze electrice de 12 metri, precum și construirea a 39 de stații de încărcare rapidă și a 131 de stații de încărcare lentă. Cele 131 de autobuze sunt repartizate astfel: Iaşi (20 autobuze, șase staţii de încărcare rapidă şi 20 de staţii de încărcare lentă, toate în valoare de 55,5 milioane lei), Piteşti (40 autobuze, 110,5 milioane lei), Târgu Mureş (32 autobuze, 89 milioane lei), Suceava (15 autobuze, 41,4 milioane lei), Sibiu (nouă autobuze, 25,1 milioane lei) şi Sighetu Marmaţiei (șapte autobuze, 19,4 milioane lei).

Firmele și asocierile care au ofertat pentru toate cele șapte municipii sunt Bozankaya Otomotiv din Turcia, New Kopel Car Import din Israel, Anadolu Automobil Rom (importator ISUZU), Solaris Bus & Coach din Polonia şi Golden Dragon Bus din China, la licitație mai fiind înscrisă și compania Sor Libchavy din Cehia, care a depus însă o ofertă doar pentru Sibiu.

În Iași, cele 20 de autobuze electrice de 12 metri vor deservi rutele 28 (Triumf – Podu Roş – Mircea cel Bătrân – Dacia) şi 36 (Dacia – Gară – Copou – Breazu).

Până pe 23 septembrie, după o nouă amânare, Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice așteaptă oferte la o licitație care vizează achiziția a 70 de autobuze electrice cu lungimea de 10 metri, pentru patru municipii din țară: Iaşi (24 de autobuze, șapte stații de încărcare rapidă și 24 de stații de încărcare lentă, în valoare totală de 54,5 milioane lei), Județul Neamţ (21 autobuze, 48,1 milioane lei), Târgu Mureş (15 autobuze, 34,4 milioane lei) şi Tulcea (10 autobuze, 22,8 milioane lei). Valoarea totală a achiziţiei se ridică la circa 160.000.000 lei.

Cele 24 de autobuze electrice de 10 metri vor fi folosite în transportul public din Iași astfel: 14 pe ruta 42 (Copou – CUG) și 10 pe traseul 52 (Piaţa Alexandru cel Bun – Pasaj Octav Băncilă – Copou).

Pe 15 iulie, după mai multe amânări, a avut loc deschiderea ofertelor primite în cadrul licitației pentru achiziționarea a 16 tramvaie cu lungimea de circa 30 de metri destinate transportului public din municipiul Iași. La licitație a fost primită o singură ofertă, din partea producătorului polonez PESA Bydgoszcz. Organizatorul achiziției este Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, iar beneficiarul Municipiul Iași.

Valoarea totală estimată a contractului este 184.000.000 lei, fără TVA (aproximativ 38,73 milioane de euro), adică maxim circa 2,42 milioane de euro, fără TVA, pentru fiecare tramvai. Durata contractului este de 24 de luni, din care perioada de livrare de opt luni.

Cele 16 tramvaie sunt destinate rutelor 1, 3, 7, 8 și 13.

[P] Apartamente de vânzare și închiriat pe evo-imobiliare.ro

Urmărește știrile APIX.ro pe WhatsApp

Articole din categoria Trafic

Hover Image with Link

Trafic

Facebook

Tu știi în ce cartier stai?

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top