Infrastructură
UMB a contestat atribuirea unui contract din sectorul montan al autostrăzii A8
Grupul de firme UMB a depus joi o contestație împotriva raportului de procedură pentru atribuirea contractului în vederea construirii lotului 1D Joseni-Ditrău al autostrăzii A8. La începutul lunii iulie, Compania Națională de Investiții Rutiere (CNIR) a anunțat câștigarea licitației de către o asociere condusă de Danlin XXL.
Deocamdată, nu sunt cunoscte detaliile contestației. Contractul pentru lotul cu o lungime de 14,4 kilometri din județul Harghita a fost atribuit asocierii de constructori din România și Bulgaria pentru o ofertă de 821 milioane lei (fără TVA). La licitație au participat cinci ofertanți. Informația inițială că procedura a fost contestată a fost publicată de Asociația „Moldova vrea autostradă” și, ulterior, a fost confirmată de CNIR prin intermediul unei informări publice.
- Citește și Stadiul la zi al tuturor tronsoanelor din autostrada A8 Târgu Mureș – Iași – Ungheni [iunie 2025]

Pe acest lot va fi amenajat câte un spațiu de servicii (stânga/dreapta) tip S1, care include zonă comercială, benzinării, 12 spații de încărcare pentru mașini electrice și toalete. Pentru a se asigura funcționalitatea independentă a acestui lot, contractul prevede și realizarea unei descărcări provizorii în zona de conexiune cu următorul lot (2A Ditrău-Grințieș).
Durata de realizare a lucrărilor este de 34 de luni (10 luni pentru proiectare și 24 luni pentru execuție lucrări). Detalii tehnice: 14,4 kilometri lungime, 21 de pasaje și viaducte (din care 3 ecoducte pentru permeabilitatea animalelor), nod rutier la Ditrău și descărcare provizorie în zona de conexiune cu lotul următor, 2A Ditrău-Grințieș, pentru a se asigura funcționarea independentă.
CNIR a anunțat recent că a început etapa de proiectare a lotului 2A Ditrău-Grințieș, cel mai lung lot din autostrada A8. Acest moment marchează debutul lucrărilor pe sectorul montan al A8. În prima etapă va fi realizat proiectul tehnic, pe parcursul a 14 luni, după care urmează execuția lucrărilor propriu-zise.
