Connect with us

Veolia vrea să rezilieze contractul cu PMI: ce spune primarul?

Local

Veolia vrea să rezilieze contractul cu PMI: ce spune primarul?

Veolia Energie Iași a anunțat astăzi că relațiile contractuale între companie și Primăria Iași vor înceta la sfârșitul lunii aprilie 2021, cu 10 ani mai devreme față de perioada asumată prin contractul de concesiune. Veolia invocă faptul că nu poate face profit, compania fiind pe pierdere.

„De când a preluat sistemul centralizat de furnizare a energiei termice, Veolia Energie Iași a înregistrat pierderi semnificative, generate în principal de scăderea numărului de consumatori și de un tarif care nu a reflectat condițiile de piață”, se arată într-un comunicat de presă.

În schimb, primarul Mihai Chirica spune că media anuală de debranșări este de circa 160 apartamente și, în general, este vorba despre unități locative rămase „izolate”. În ceea ce privește creșterea tarifului la gigacalorie, edilul nu exclude acest lucru și afirmă că, dacă se va întâmpla, va fi o creștere „rezonabilă”, dublată și de o majorare a subvenției acordate de Primărie.

„Continuitatea serviciului este periclitată și de procesele juridice aflate pe rol, între compania CET SA și autoritățile locale, procese care pun sub semnul întrebării proprietarul de facto al echipamentelor de producție a energiei termice și al sistemului de distribuție și care fac din ce în ce mai dificilă operarea acestora”, se mai precizează în comunicat.

De cealaltă parte, primarul declară că distribuția serviciului nu este în pericol întrucât este în proprietate publică, iar trimiterea Veolia face referire la „o parte din echipamente” în contextul falimentului CET.

„Acolo nu este implicat Veolia, ei au venit operatori după falimentul CET și și-au preluat sarcina de a opera știind de facto că noi încă ne mai judecăm cu lichidatorul pentru recuperarea acelor bunuri”, a spus primarul.

„Încă din anul 2016, au fost purtate discuții între cei doi parteneri în vederea identificării soluțiilor de restabilire a echilibrului economic al contractului. Părțile au analizat toți factorii determinanți ce pot contribui la sustenabilitatea parteneriatului, inclusiv modificarea formulelor de ajustare a tarifului, a nivelului investițional și implementarea unui plan de acțiuni în acest sens”, a continuat Veolia.

În schimb, primarul spune că sunt la îndemână mai multe soluții prin care relația contractuală cu Veolia să continue: echilibrarea pierderilor care se obțin din diferențele de tarif de la furnizorul de producție față de cel de distribuție (aici trebuie să intervină Ministerul Energiei), o creștere „rezonabilă” a tarifului la gigacalorie dublată de creșterea subvenției și continuarea procesului de investiții (inclusiv extinderi ale rețelei prin care să fie atrași noi consumatori).

Nu în ultimul rând, primarul a precizat că preluarea serviciului de către municipalitate este „o variantă secundară”.

Apartamente de vânzare Iași: oferte actualizate

Descoperă LAPIS Residence - un ansamblu rezidențial de top

Editor al publicației APIX.ro, lucrează în presă din anul 2005. De-a lungul timpului, a colaborat cu instituții de presă centrale și locale.

Articole din categoria Local

To Top