Proiecte publice
Vești despre SRU Iași: patru firme intră în „finală” pentru proiectarea lucrărilor
Ministerul Sănătății a primit opt candidaturi la procedura de selecție a unei companii care să proiecteze lucrările la Spitalul Regional de Urgență (SRU) Iași. Dată fiind valoarea totală a investiției – circa 500 milioane euro – selecția unui proiectant se face în două etape: prima dată se depun candidaturi, iar în a doua etapă sunt invitate firme (dintre cele selectate în prima etapă) să depună oferte.
- Citește și Cine sunt cele opt asocieri de firme care participă la licitația de proiectare a SRU Iași
Licitața de proiectare, cu o valoare a contractului de circa 64 milioane lei, fără TVA, a fost lansată în decembrie 2019, iar în luna februarie 2020 a fost termenul limită pentru depunerea candidaturilor. În ultimele 10 luni, Ministerul Sănătății nu a făcut nicio comunicare oficială privind candidaturile depuse, iar ministrul Sănătății Nelu Tătăru, întrebat recent la Iași pe această temă, declara: „nu ne implicăm în această licitație” (!).
Termenul pentru evaluarea candidaturilor a fost amânat de mai multe ori, ultimul termen în acest sens fiind 31 decembrie 2020. Astăzi, primarul Mihai Chirica a oferit, totuși, o informație: au fost 8 firme care au depus candidaturi, iar 4 dintre ele ar fi fost deja selectate pentru a depune oferte. Cu toate acestea, în sistemul național de achiziții publice (SICAP), încă nu a fost publicat un termen pentru depunerea ofertelor.
Numele firmelor nu au fost făcute publice, dar, din informațiile APIX.ro, companiile ar fi din țări precum Marea Britanie, Grecia și România.
Având în vedere întârzierile mari în evaluarea candidaturile, proiectul SRU Iași a ajuns în aceeași etapă de implementare la fel ca spitalele din Craiova și Cluj, cu toate că, inițial, a existat un avantaj de cel puțin 6 luni în favoarea Iașului. Totuși, pentru SRU Iași se fac deja demersuri în asigurarea co-finanțării lucrărilor: guvernul a aprobat recent un memorandum pentru contractarea de credite în valoare de 250 milioane euro. Ceilalți bani vor fi asigurați din fonduri europene, o decizie în acest sens fiind luată încă din anul 2014 de către Comisia Europeană, dar autoritățile române nu au reușit încă să atragă aceste resurse financiare.