Connect with us

VIDEO Culisele reamenajării Palas. Cum va arăta parcul și esplanada din fața Teatrului Luceafărul

Articol susținut de IULIUS

Local

VIDEO Culisele reamenajării Palas. Cum va arăta parcul și esplanada din fața Teatrului Luceafărul

Parcul Palas este foarte bine fixat în mentalul colectiv al ieșenilor și este și cel mai îndrăgit spațiu verde din oraș. De exemplu, în 2023 a fost, conform review-urilor oferite de vizitatori pe Google Maps, cel mai bine cotat parc din țară (n.r. Clubul Copiilor). Vegetația variată, lacul și multiplele activități de la finalul fiecărei săptămâni creează aici un echilibru între comunitate și natură, chiar în centrul orașului, iar integrarea cu Palatul Culturii aduce locului și un plus de eleganță.

De curând, compania Iulius a anunțat o reamenajare a grădinii Palas, parte a  unui concept de transformare a întregului ansamblu, după un concept al arhitecților de la Foster + Partners. Am aflat că se vor crea noi zone de joacă pentru copii, noi trasee de promenadă, va fi reproiectat peisajul pentru și mai mult verde și se vor amenaja noi spații de relaxare, activând întregul areal al parcului. Reprezentanții companiei mai punctează că noua viziune va oferi un plus de natură, interactivitate și va face parcul și mai atractiv pentru toate categoriile de public.

Așa cum s-a arătat și în prezentarea proiectului, organizată în luna februarie la Palatul Culturii și susținută de Maximilian Zielinski, Senior Partner la Foster + Partners, propunerile includ: și mai multe elemente de peisagistică naturale, un fir de apă curgătoare (n.r. pârâiaș), o cascadă, mai multe piațete exterioare, un Koi Pond (n.r. amenajare de apă cu pești koi), grădini în trepte, punerea în valoare a turnului de strajă de lângă Palatul Culturii și apariția unei noi sculpturi moderne.

Tot în cadrul prezentării viziunii de dezvoltare pentru Palas Iași, Maximilian Zielinski a oferit detalii despre cum va fi remodelată esplanada din fața Teatrului Luceafărul. Aici se va crea o axă urbană între Palatul Culturii și Teatrul pentru Copii și Tineret „Luceafărul”, esplanada devenind o agoră publică, cu mai multă vegetație, zone de relaxare, terase, amfiteatru în aer liber și locuri special gândite pentru familii. De asemenea, va fi reamenajată intrarea în Palas Mall dinspre Palatul Culturii, care va presupune un spațiu mai dinamic de acces, iar reproiectate vor fi și scările care coboară spre parc.

Tot în acest demers va fi realizată o zonă dedicată descoperirilor arheologice, într-o amenajare cât mai naturală, ca parte a zonei verzi și posibil de admirat prin trasee pietonale. Descoperirile acestea au fost făcute în anii `60, reprezentând ziduri de incintă din partea estică a Curţii Domneşti, acoperite atunci cu beton, dar readuse la lumină odată cu dezvoltarea Palas. Punerea în valoare este un subiect mai vechi, reprezentanții companiei menționând că au fost propuse în ultimii ani mai multe variante de amenajare, neagreate însă de toate părțile implicate. Aceste vestigii vor fi incluse în circuitul turistic al orașului, completând celelalte descoperiri expuse sau marcate în ansamblul Palas.

Parcul Palas, găzduiește și cele mai importante evenimente culturale, artistice şi educative din oraş, iar în această vară reprezentanții Palas pregătesc o vară plină de filme în parc, evenimente sportive, pentru copii, expoziții educative, concerte, fashion show-uri și multe alte surprize ce vor fi anunțate în următoarea perioadă.

Demersul de reamenajare se va realiza etapizat. Prima etapă va începe cu pregătirea pentru lucrările de cercetare arheologică din zona esplanadei din fața Teatrului pentru Copii și Tineret „Luceafărul”. Investiția este estimată la 80 de milioane de euro, ceea ce va ridica investiția totală realizată de IULIUS în centrul Iașului la peste 520 de milioane de euro.

Parcul Palas a fost construit de la zero, acum 13 ani, odată cu ansamblul mixed-use Palas și a fost amenajat parțial peste parcarea subterană de renumiţi peisagişti italieni. 

Despre parcul Palas:

  • 50.000 mp de parc * carusel venețian * lac * foișor * vestigii arheologice din fosta gospodărie a Curții Domnești * piațete evenimente * patinoar;
  • 1.000 de copaci;
  • 50.000 arbuști;
  • azalee, hortensii, trandafiri, narcise, crini – culoare în orice anotimp;
  • amfiteatru în aer liber * 460 locuri;
  • peste 300 de evenimente anual: culturale, educative, expoziții; naționale și internaționale: Romanian Creative Week, World eSports Championships, Trei Tenori Ieșeni, Serile Filmului Românesc, Museum of Immersive New Art (MINA), proiecții cinematografice, concerte simfonice, competiții specifice, târguri variate, activități pentru copii amenajarea va fi una cât mai naturală, ca parte a zonei verzi și posibil de admirat prin trasee pietonale

Articole din categoria Local

To Top