Local
ZDI: Câtă energie electrică produce și vinde Primăria Iași?
Primăria a început să-și reducă din pierderile cauzate de gestionarea sistemului de termoficare. De câteva zile, municipalitatea produce și vinde energie electrică la o capacitate de zece ori mai mare față de luna noiembrie, scrie „Ziarul de Iași”.
Momentul coincide și cu o creștere a prețurilor în piață: luna trecută, prețul mediu ponderat a fost de circa 1.100 lei/MWh, în timp ce, ieri, Primăria a vândut cu peste 1.900 lei/MWh. În cifre absolute, ziua de ieri a însemnat încasări de peste 1,5 milioane lei din vânzarea de energie electrică. Creșterea capacității de producție a fost posibilă odată cu pornirea CET Holboca: la centrala de lângă oraș se produc, în medie, 50 MWh/oră, în timp ce la CET Tudor producția ajunge la circa 4 MWh/oră.
Cât livrează Primăria zilnic în sistemul național
Din 2 decembrie, capacitatea de producție a ajuns în medie, la 850 MWh/zi. În această cantitate nu este inclusă și energia utilizată pentru consumul propriu al centralei. Conform operatorului național al pieței de energie electrică, prețul de tranzacționare (lei/MWh) în ultimele zile a fost cuprins între 1.500 lei și circa 2.000 lei.
Contactat telefonic de ZDI, Alin Aivănoaei, director Termo Service, societate a Primăriei care asigură managementul CET, a confirmat intervalul de preț și, mai mult, el a precizat că estimările actuale arată că, în luna decembrie, va fi o nouă creștere cu un potențial de a se ajunge la 3.000 lei/MWh. În context, amintim că, pentru a-și acoperi costurile de operare, Primăria trebuie să vândă cu cel puțin 1.000 lei/MWh.
„Prețul se stabilește pe piața națională, în funcție de cerere și ofertă. Cererile sunt pe intervale orare, în condițiile în care pe timp de zi prețul crește, iar pe timp de noapte scade. În decembrie, a crescut foarte mult cererea întrucât și consumul a crescut la nivel național, iar aici putem da ca exemplu aprinderea sistemelor festive de iluminat din orașe”, a comentat Alin Aivănoaei.
În funcție de vânzările de energie electrică pe care Primăria le va face în sezonul rece, se va putea echilibra (sau nu) balanța financiară: costurile de operare a sistemului vor trece probabil pragul de jumătate de miliard de lei, cea mai mare parte a acestora fiind generate de achiziția cărbunelui și transportul acestuia până la Iași.
La sistemul de termoficare a Iaşului sunt racordate peste 23.000 de apartamente, respectiv aproape 20% din fondul locativ existent. La acestea se adaugă câteva sute de clădiri publice şi private: spitale, unităţi de învăţământ şi imobile deţinute de persoane particulare.