Proiecte publice
Zeci de proiecte Saligny, abandonate de Guvern: fonduri de sute de milioane lei nu vor mai ajunge la Iași
Aproape 130 de proiecte din județul Iași sunt incluse în programul Saligny, iar circa jumătate dintre acestea nu vor mai beneficia de finanțare în perioada următoare, conform unui anunț al Guvernului Bolojan.
„Am decis să piorititizăm aceste investiții și să continuăm finanțarea proiectelor într-un stadiu avansat. Pentru restul nu vom mai asigura în lunile următoare finanțarea”, a declarat, vineri seară, premierul Ilie Bolojan.
Acesta nu a detaliat ce înseamnă „stadiul avansat”, dar, dacă se aplică același principiu precum în cazul proiectelor mari de infrastructură pentru care s-a sistat, de asemenea, finanțarea (sub 50%), atunci circa 40% dintre proiecte vor fi puse în „stand-by”.
Potrivit ultimei centralizări a guvernului, la nivelul lunii aprilie 2025, în județul Iași au fost implementate doar 9 proiecte, iar alte 8 sunt pe final de execuție, cu un grad de realizare de peste 90%. În schimb, alte 18 investiții încă nu au executant, în aceste cazuri fiind clară sistarea finanțării. Pe „lista rușinii” se înscriu localități precum Andrieșeni, Balș, Ceplenița, Comarna, Costești, Cotnari, Focuri, Mogoșești, Mogoșești – Siret, Moțca, Pașcani (2 proiecte ratate), Rediu (3 proiecte ratate), Românești, Șcheia și Valea Seacă.
Dintre cele 127 de proiecte, aproaep 80 aveau un grad de execuție de peste 50% – vezi lista detaliată centralizată în funcție de gradul de execuție. Suma totală contractată în județul Iași ajunge la 1,5 miliarde de lei, iar proiectele cu un grad de execuție de sub 50% au o valoare de circa 650 milioane lei.
Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”, denumit și PNDL 3, este unul dintre cele mai ample mecanisme de finanțare publică pentru dezvoltarea locală. Lansat în 2021 și programat să se deruleze până în 2027, programul are un buget estimat între 50 și 65 miliarde lei, bani proveniți integral de la bugetul de stat.
Prin acest program, autoritățile locale au putut accesa fonduri pentru proiecte de bază din infrastructura comunităților: modernizarea și extinderea rețelelor de apă și canalizare, construcția de drumuri și poduri, realizarea de stații de epurare și extinderea rețelelor de distribuție a gazelor naturale.
Decizia de a sista finanțarea vine în contextul măsurilor de austeritate pentru reducerea deficitului bugetar.
