Studii și analize
Zonele strategice de investiții din Iași: unde se vor concentra dezvoltările viitoare
Masterplanul Metropolitan Iași conturează o hartă a investițiilor strategice care vor modela dezvoltarea orașului și comunelor limitrofe în următoarele decenii. Printre altele, documentul identifică zonele cu cel mai mare potențial de regenerare și extindere urbană, susținute de infrastructură nouă și funcțiuni mixte – de la rezidențial și servicii, până la industrie, logistică, educație și spații verzi.
Documentul strategic este în curs de elaborare și își propune să ofere un cadru strategic integrat pentru dezvoltarea echilibrată și sustenabilă a acestui ansamblu teritorial, valorificând potențialul economic, social și ecologic al regiunii. Masterplanul dedicat Zonei Metropolitane Iași este întocmit cu sprijinul Băncii Mondiale.
- Citește și Iașul, subiect de articol în unul dintre cele mai populare site-uri de arhitectură din lume

Care sunt zonele strategice de investiții
- Zona nordică Moara de Vânt – Șorogari integrează locuire în densificare, dotări de interes metropolitan (Spitalul Regional de Urgență, complex sportiv, Aqua Park) și coridoare verzi-albastre pe direcția Ciric–păduri periurbane. Este una dintre cele mai echilibrate combinații între urban și natural, cu accent pe mobilitate și regenerare stradală.
- Iași Vest – Valea Lupului – Rediu – Lețcani reprezintă un coridor cu presiune rezidențială majoră, dar și cu oportunități industriale și logistice, mai ales prin conectarea viitoare la A8. Se pune accent pe un model urban compact, cu funcțiuni mixte, integrare de spații verzi și infrastructură de mobilitate durabilă.
- Zona estică Holboca – Dancu – Calea Dacilor este vizată pentru funcțiuni mixte: producție, logistică, servicii, dar și locuire. Infrastructura de mobilitate propusă în masterplan transformă zona într-un potențial hub intermodal. Sunt propuse tranziții peisagere clare între zonele de infrastructuri și cele rezidențiale.
- Sud-Vestul – Miroslava – Ciurea devine un pol emergent pentru funcțiuni logistice și productive. În același timp, zona înregistrează o densificare accentuată a locuirii colective și individuale. Provocarea constă în conectivitate urbană fină și extinderea echipamentelor publice pentru a susține o creștere echilibrată.
- Sudul – Bucium – Bârnova, cu peisaj natural valoros și coridoare verzi, păstrează un caracter rezidențial de margine urbană. Aici, planul propune o dezvoltare controlată, cu accent pe infrastructură, protecția mediului și calitatea vieții.
- Nord-Est – Aroneanu – Popricani este vizat pentru dezvoltare rezidențială de densitate redusă, agrement și funcțiuni complementare. Legăturile cu A8 și inelul R3 vor face zona tot mai accesibilă. Se dorește menținerea echilibrului între urban și natural, cu coridoare ecologice și dotări publice calibrate.

