Connect with us

Instanța obligă Consiliul Local să aprobe extinderea Penitenciarului

Proiecte publice

Instanța obligă Consiliul Local să aprobe extinderea Penitenciarului

Hotărârea Consiliului Local (CL) de respingere a proiectului de extindere a Penitenciarului a fost anulată de instanță. Judecătorii de la Tribunalul Iași au obligat plenul CL să revină asupra deciziei și să aprobe Planul Urbanistic Zonal (PUZ). O astfel de decizie este o raritate la Iași.

Decizia Tribunalului nu este definitivă și poate fi atacată cu recurs. Planul Penitenciarului este de a extinde cu noi pavilioane de detenție pe terenul liber de construcții amplasat spre str. Fagului. Potrivit proiectului urbanistic, ar urma să fie construită o clădire în formă de „U” cu trei corpuri. Pavilioanele de detenție sunt prevăzute cu un regim cu subsol, demisol, parter şi două etaje, la o înălţime maximă de 20 metri.

Citește și Oportunitatea relocării Penitenciarului Iași – ar fi eliberată o suprafață de 5,4 ha în Copou

Amplasamentul unde ar urma să fie extins Penitenciarul

Odată cu implementarea acestui proiect, dacă va exista finanţare, suprafaţa construită de la Penitenciar se va dubla şi va ajunge la aproape 24.000 mp, ceea ce înseamnă circa 45% din toată suprafaţă pe care instituţia o are în proprietate (puţin peste 53.000 mp).

„Admite acțiunea formulată de reclamantul Penitenciarul Iași în contradictoriu cu pârâtul Consiliul Local Iași. Anulează HCL nr. 264/28.06.2019 și obligă pârâtul Consiliul Local Iași să emită conform solicitării reclamantului prin adresa nr.113863 din 06.11.2018 actul administrativ de aprobare a Planului Urbanistic Zonal Iași, strada Dr.Vicol nr. 10”, se arată în decizia Tribunalului Iași.

Noile construcții sunt evidențiate cu culoare galbenă

În iunie 2019, proiectul de PUZ a fost respins în unanimitate de către plen. Anterior, Comisia de urbanism respinsese de două ori proiectul, singurul aviz favorabil fiind de la Comisia de oportunitate – un for consultativ care funcționează pe lângă CL și care are în componență arhitecți.

Consilierii locali au invocat faptul că extinderea Penitenciarului pe amplasamentul din Copou nu este oportună și ar fi mai indicat ca unitatea să fie relocată în altă zonă a orașului. În același timp, șefii Penitenciarului spun că în cazul unei decizii de relocare „clădirea propusă, având structura de rezistenţă din cadre din beton armat, ar putea fi refuncţionalizată pentru a servi unei alte destinaţii”.

Coordonator al proiectului Apix.ro, lucrează în presă din anul 2005. De-a lungul timpului, a colaborat atât cu mass-media locale, cât și centrale.

Texte din arhiva categoriei Proiecte publice

EXCLUSIV apix.ro:

Mobilitate urbană

Facebook

Tu știi în ce cartier stai?

Cele mai citite articole din ultima lună:

Studii și analize

Mișcări civice

To Top