Connect with us

Propunere: trei proiecte pilot pentru reducerea poluării

Ideile ne-au fost transmise de un cititor apix.ro

Utile

Propunere: trei proiecte pilot pentru reducerea poluării

În contextul dezbaterilor din spațiul public în ceea ce privește poluarea existentă în orașul Iași, un cititor Apix.ro ne-a transmis un punct de vedere în care prezintă mai multe soluții ce sunt la îndemâna Primăriei.

Citește și Iașul, cel mai poluat oraș din România. În Europa, suntem pe locul 27 din 930 de orașe analizate

Publicăm mesajul integral al cititorului:

„În contextul în care discuțiile despre poluare și despre pulberile din aer sunt tot mai sterile și mai lipsite de finalitate iată câteva soluții.

Panourile vegetale
Pot fi montate pe clădiri, pentru protecția parcurilor, de-a lungul arterelor intens circulate, îmbrăcarea stâlpilor de susținere ale pasarelelor rutiere (nicolina, cug, bancila, etc), montarea în pasajele subterane pietonale și rutiere. Sunt adevărate aspiratoare de praf, nu sunt foarte costisitoare și sunt ușor de întreținut.

Înverzirea teraselor intermediare
Așezarea de covoare vegetale pe terasele intermediare de pe areterele intens circulate (A. Panu, Independenței, Alexandru cel Bun, Păcurari) ar asigura absorbția și retenția prafului din atmosferă și ar duce la reducerea cantităților de pulberi din aer. Soluțiile tehnice sunt ușor de implementat iar costurile nu sunt mari, un impediment ar fi că este necesară o colaborare între asociațiile de proprietari și primărie.

Pulverizatoare de vapori reci
Montați la nivelul carosabilului, în special pe poduri și pasarele ar duce la o reducere importanta a pulberilor care se ridică în aer. Dispozitive similare pot fi montate în zone intens circulate la înălțime medie pe stâlpii existenți pentru iluminat public. Consumurile de apă și energie sunt reduse, cele de energie pot fi reduse la zero prin alimentarea pompelor de presiune cu ajutorul panourilor solare. Aceeași soluție poate fi adoptată și pentru reducerea pulberilor din aer în zonele de șantier și mai ales în zona eploatării de piatră și a betonierelor din Vlădiceni. O altă soluție ar fi vehiculele (electrice, hibride sau cu motor convențional) cu cisternă care pulverizează vapori de apă și reduc astfel cantitatea de praf din aer.

Ar putea fi implementate în anumite puncte ca proiecte pilot și urmărite efectele înainte de a se implementa pe scară largă.”

Cititorul Apix.ro ne-a pus la dispoziție și câteva linkuri către articole relevante în context: emicontrols.com, Daily Mail, runlitruck.com, livingroofs.org, huduser.gov, milucon.ro și odu.ro.

[P] Apartamente de vânzare și închiriat pe evo-imobiliare.ro

Urmărește știrile APIX.ro pe WhatsApp

Oricine interesat să contribuie la dezvoltarea platformei APIX ne poate contacta la adresa de mail apix.ro@gmail.com.

Articole din categoria Utile

Hover Image with Link

Trafic

Facebook

Tu știi în ce cartier stai?

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top