Connect with us

Iașul, cel mai poluat oraș din România. În Europa, suntem pe locul 27 din 930 de orașe

Iașul este singurul oraș din România cu indici de poluare mai mari decât valorile maxime admise

Utile

Iașul, cel mai poluat oraș din România. În Europa, suntem pe locul 27 din 930 de orașe

Iaşul este cel mai poluat oraş din ţară şi ocupă un loc fruntaş la nivel european, scrie „Ziarul de Iași”. Un raport publicat zilele trecute, realizat de AirVisual, plasează Iaşul pe locul 27 în Europa din 930 de oraşe analizate. Topul a fost realizat în baza în­registrărilor din 2018 al celui mai periculos indice de poluare pentru oraşe (PM2,5 aşa-numitele „particule fine“ ce provin mai ales din arderea combustibililor). Acest indicator tehnic face referire la particulele de maximum 2,5 microni (circa 3% din diametrul unui fir de păr). Ţinând cont de dimensiune, specialiştii spun că pulberile de PM2,5 pătrund adânc în plămâni, fiind mai periculoase pentru sănătate decât cele din categoria PM10 şi pot provoca de 10 ori mai multe afecţiuni.

Totuşi, raportul elveţienilor de la AirVisual susţine că poluarea la Iaşi este una „moderată“: indicele mediu din 2018 a ajuns la 27 (valoarea maximă admisă este 25, dar, de anul viitor, aceasta va scădea la 20). Spre diferenţă, cel mai poluat oraş din Europa (Lukavac, Bosnia) are un indice de 56, iar în lume, un oraş din India ajunge la 136.

Însă măsurători independente realizate de un cercetător zilele trecute, într-o zonă din Iaşi, au arătat o valoare record de 469, de peste 3 ori mai mult decât oraşul din India.

Din ţara noastră au fost incluse 22 de oraşe în raport, iar Iaşul este pe primul loc, fiind urmat, la mare distanţă, de Cluj, Braşov, Bucureşti, Ploieşti, Măgurele, Timişoara şi Arad, în contextul în care doar Iașul are un indice mediu peste valoarea maximă admisă (vezi aici topul).

Conform situaţiei centralizate de către AirVisual, nivelul cel mai ridicat de poluare la Iaşi a fost înregistrat în lunile ianuarie, februarie, martie şi decembrie. La polul opus se află lunile iunie şi septembrie.

Aceste particule din categoria PM2,5 sunt cauzate în special de arderi, arderi din gospodării, dar mai ales de la maşini, preponderent autovehiculele cu motorină. Particulele conţin com­puşi organici şi gaze absorbite care sunt toxice“, a declarat cercetătorul Silviu Gurlui.

Citește continuarea în „Ziarul de Iași

Apartamente de vânzare Iași: oferte actualizate

Descoperă LAPIS Residence - un ansamblu rezidențial de top

Articole din categoria Utile

To Top