Local
A fost inaugurată cea mai mare zonă universitară de calisthenics din Iași
Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” a inaugurat o complexă zonă de calisthenics în parcul comun al căminelor T5-T6-T9-T11, care va deveni viitorul centrul civic al campusului. Studenții universității se pot bucura de aparatura de cea mai înaltă generație care a fost achiziționată într-o proiect realizat alături de Fundația Comunitară Iași, finanțat exclusiv din zona privată, se arată într-un comunicat al TUIAȘI.
Cei 220.000 de lei necesari pentru amenajarea spațiului și achiziționarea barelor de calisthenics provin din finanțare exclusiv privată, din partea Raiffeisen Bank România și Phinia.
- Citește și TUIAȘI obține o finanțare PNRR de 10 milioane euro: vor fi reabilitate trei cămine și sala de sport
Zona deja este utilizată de studenți: a devenit nucleul unui club studențesc foarte activ și puternic de Calisthenics – Street Workout. Aceștia au început inițial activitatea în mica zonă de calisthenics din Parcul Pheonix, inaugurat între T1 și T2, dar numărul mare de doritori a făcut ca spațiul să devină neîncăpător. De aceea universitatea și-a propus extinderea facilităților și în această primă zonă din Centrul civic din campus, pentru a răspunde nevoilor în creștere ale studenților și pentru a încuraja un stil de viață activ și sănătos.
„Ne dorim în permanență să îmbunătățim condițiile din campus pentru studenți, dar am învățat, alături de echipa din campus, că este important să îi ascultăm și să punem în aplicare, pe cât posibil, ideile lor. Fiindcă fondurile se obțin cu greu – și vreau să mulțumesc pe această cale partenerilor Raiffeisen Bank România și Phinia – și trebuie să le investim cu rezultate cât mai bune. Sălile de lectură modernizate, spațiile verzi pe care le-am transformat peste tot în campus, sunt exemple de colaborare între studenți și administrație. Iar inaugurarea acestei zone de calisthenics e doar o continuare organică a colaborării noastre strânse din trecut, din cadrul modernizării similare din parcul dintre de la căminele T1-T2”, a declarat conf. univ. dr. ing. Bogdan Istrate, prorector responsabil de relația cu studenții de la TUIASI.
Spațiul este deschis tuturor celor interesați, fiind și elevi care s-au alăturat activităților clubului. La evenimentul de deschidere au fost prezenți reprezentanții universității, ai companiilor și ai Fundației Comunitare, dar și studenții – membri ai clubului studențesc Calisthenics – Street Workout de la TUIASI.
„Stilul de viață sănătos și sustenabil reprezintă unul dintre pilonii noștri de implicare în viața comunității și ne bucurăm să fim alături de TUIAȘI în această inițiativă care își propune să ridice standardele educaționale și de petrecere a timpului liber în universitățile din România. Mii de studenți vor beneficia de rezultatele acestei colaborări pornite chiar de la nevoile lor și suntem nerăbdători să vedem și următoarele etape ale acestui proiect”, a declarat Bogdan Babici, director regional retail Raiffeisen Bank Romania.
Zona de calisthenics este și primul pas spre promisiunea făcută de universitate de a reda inima campusului studenților. După închiderea străzilor în zona respectivă se va realiza un centru similar cu cele din marile campusuri din SUA sau Marea Britanie.
Dorința universității este de a crea una dintre cele mai frumoase zone de relaxare pentru studenți din Europa aici, la Iași, în Campusul „Tudor Vladimirescu”, într-un spațiu multifuncțional care va conține: un amfiteatru în aer liber pentru proiecții de filme, spectacole de teatru și evenimente culturale; zone de relaxare și socializare, care includ „insule” dedicate interacțiunii sociale; facilități sportive moderne, precum mese de teqball și tenis de masă, dar și un spațiu de calisthenics, care a fost acum inaugurat; în final vor fi și spații verzi și zone de studiu în aer liber, menite să ofere un mediu ideal pentru învățare și dezvoltare personală.
„Sportul, activitatea fizică în general, are un rol extrem de important în orice domeniu, academic sau profesional. Oamenii care practică o activitate sportivă sunt mai sănătoși din punct de vedere fizic și mental, reușind să gestioneze stresul mult mai bine și să își găsească inspirația și puterea necesare pentru a înfrunta orice provocare. Investiția PHINIA în acest parc demonstrează angajamentul nostru în susținerea studenților atât pe plan academic, cât și pentru dezvoltarea personală, oferindu-le cele mai bune condiții pentru a adopta un stil echilibrat între cursuri, examene și alte provocări personale. Felicit conducerea universității pentru deschiderea cu care adoptă și implementează ideile studenților și ne bucurăm că suntem parteneri în acest demers”, a declarat Dan Țețu, director general PHINIA România.