Repere istorice
A fost relansată licitația pentru reabilitarea conacului Roset-Catargiu: contract de 9,3 milioane lei
Institutul Național al Patrimoniului (INP) a relansat licitația pentru reabilitarea Casei Roset-Catargiu, din comuna Răducăneni. O primă tentativă a INP de a identifica un constructor s-a soldat cu un eșec: lucrarea nu a atras ofertanți. Licitația a fost lansată cu aceeași valoare estimată a contractului (9,3 milioane lei, fără TVA).
Criteriul de atribuire a contractului este raportul calitate-preț: 70% reprezintă valoarea financiară a ofertei, iar 30% vizează propunerea tehnică. Ofertele trebuie depuse cel târziu pe 9 septembrie. Licitația este lansată în baza unei clauze suspensive care arată că, în prezent, nu există o finanțare certă pentru acest obiectiv.
- Procedura de atribuire este inițiată sub incidența prezentei clauze suspensive, în sensul că Autoritatea Contractantă își rezervă dreptul de a condiționa semnarea contractului de alocarea creditelor bugetare de către ordonatorul principal de credite – Ministerul Culturii -, dar nu mai târziu de 6 luni de la finalizarea procedurii de atribuire, respectiv desemnarea câștigătorului. În cazul în care, deși vor fi inițiate demersurile legale necesare, ordonatorul principal de credite nu alocă fondurile bugetare necesare, în termen de 6 luni de la finalizarea procedurii de atribuire, respectiv desemnarea câștigătorului, se va proceda la anularea procedurii de atribuire – fragment din anunțul de licitație care ar putea duce din nou la un eșec, având în vedere că nici până astăzi Ministerul Culturii nu a alocat resursele bugetare necesare.
Totuși, proiectul de reabilitare a monumentului istoric de la Răducăneni figurează pe lista de investiții a unui Program național de restaurare a monumentelor istorice, iar finanțarea este [teoretic] asigurată de la bugetul de stat, prin intermediul Ministerului Culturii, includerea în acest program având rolul de a oferi o garanție că banii vor fi alocați.
Starea precară a conacului Roset-Catargiu este binecunoscută autorităților încă din anul 2008, atunci când a fost efectuată o expertiză tehnică. Clădirea a fost afectată în special de alunecările de teren care au început în 1970, în condițiile în care, până în 1984, în acest imobil a funcționat un spital de psihiatrie. Alunecările au determinat autoritățile să ia măsuri inclusiv de strămutare a locuitorilor din zonă.
Casa Roset se află pe un teren de aproape 2,5 ha în satul Răducăneni, imobilul având o amprentă la sol de 354 mp. Față de mun. Iași, monumentul istoric se află la o distanță de aproape 50 km. „Casa Roset-Catargiu este legată de înființarea comunei Răducăneni. Aici, Lascăr Rosetti, care a contribuit nu numai la dezvoltarea moșiei, pe care a moștenit-o de la tatăl său hatmanul Răducanu Rosetti, ci a avut un rol progresist în toată Moldova, construită între 1851 – 1854 curtea sa boierească, reședința fiind conacul. După moartea moșierului, în 1884, curtea boierescă a fost succesiv vândută”, se arată într-un studiu istoric.