Connect with us

Casa Roset-Catargiu din Răducăneni va fi reabilitată: lucrări în valoare de 2 mil. de euro

casa roset catargiu raducaneni

Repere istorice

Casa Roset-Catargiu din Răducăneni va fi reabilitată: lucrări în valoare de 2 mil. de euro

Casa Roset-Catargiu, din comuna Răducăneni, județul Iași, va fi reabilitată în cadrul unui proiect cu o valoare de 9,3 milioane lei, fără TVA. În acest sens, Institutul Național al Patrimoniului (INP) a lansat licitația de lucrări, iar constructorii interesați pot depune oferte până pe 7 mai.

„Din analiza de ansamblu a clădirii s-a constatat că aceasta se află într-o stare avansată de degradare, prezentând avarii grave la nivelul structurii de rezistență, care au condus la necesitatea utilizării sprijinirilor temporare pentru evitarea prăbușirii”, se arată în caietul de sarcini.

  • Imobilul este datat în anul 1851, iar, din 2015, figurează pe lista monumentelor istorice din județul Iași

Starea precară a imobilul este binecunoscută autorităților încă din anul 2008, atunci când a fost efectuată o expertiză tehnică. Clădirea a fost afectată în special de alunecările de teren care au început în 1970, în condițiile în care, până în 1984, în acest imobil a funcționat un spital de psihiatrie. Alunecările au determinat autoritățile să ia măsuri inclusiv de strămutare a locuitorilor din zonă.

„În anul 2012, a avut loc un incendiu ce a dus la prăbușirea unor pereți, a majorității planșeelor și a unei mari părți din acoperiș. Porțiunile de învelitoare care se păstrează prezintă pete de rugină și nu sunt etanșe”, se mai precizează în documentația de atribuire.

Proiectul de reabilitare a Casei Roset-Catargiu a fost inclus în cadrul unui Program național de restaurare a monumentelor istorice, iar finanțarea este asigurată de la bugetul de stat, prin intermediul Ministerului Culturii.

Casa Roset se află pe un teren de aproape 2,5 ha în satul Răducăneni, imobilul având o amprentă la sol de 354 mp. Față de mun. Iași, monumentul istoric se află la o distanță de aproape 50 km.

Casa Roset-Catargiu este legată de înființarea comunei Răducăneni. Aici, Lascăr Rosetti, care a contribuit nu numai la dezvoltarea moșiei, pe care a moștenit-o de la tatăl său hatmanul Răducanu Rosetti, ci a avut un rol progresist în toată Moldova, construită între 1851 – 1854 curtea sa boierească, reședința fiind conacul. După moartea moșierului, în 1884, curtea boierescă a fost succesiv vândută”, se arată într-un studiu istoric.

În perioada comunistă, timp de 34 de ani (1950-1984), conacul a funcționat ca Spital de Psihitarie. În anul 2006, la complexul din jurul imobilului au fost efectuate unele lucrări: asfaltare alei, plantare pomi și flori, amenajarea unei fântâni arteziene, amplasarea de mobilier de lemn și alte intervenții specifice realizării unui parc. Odată cu aceste amenajări, imobilul a început să găzduiască activități specifice unui club pentru copii.

Apartamente de vânzare Iași: oferte actualizate

Urmărește știrile APIX.ro pe WhatsApp

Articole din categoria Repere istorice

Hover Image with Link

Trafic

Facebook

Tu știi în ce cartier stai?

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top