Connect with us

A fost reluată achiziția de cărbune: 123 mil. lei pentru 90.000 tone/Prețul cărbunelui a scăzut cu 11% în ultima perioadă

Local

A fost reluată achiziția de cărbune: 123 mil. lei pentru 90.000 tone/Prețul cărbunelui a scăzut cu 11% în ultima perioadă

Licitația pentru achiziția a 90.000 tone de cărbune de către Primăria Iași a fost publicată în sistemul electronic de achiziții publice (SEAP) vineri seară, la 15 zile după ce documentația a fost depusă de către municipalitate la Agenția națională care pre-avizează astfel de proceduri.

Acum două săptămâni, prețul cărbunelui era de 250 dolari/tonă, iar, astăzi, a ajuns la 223 dolari/tonă. Având în vedere valoarea achiziției derulate de Primărie (123 mil. lei), cantitatea de cărbune și cursul leu-dolar, Primăria a estimat un preț de 320 dolari/tonă (cu TVA), respectiv circa 260 dolari/tonă, fără TVA.

Inițial, Primăria a vrut să cumpere 100.000 tone cu 72,3 milioane lei (inclusiv TVA), dar creșterea prețului pe tonă pe bursele internaționale de la începutul lunii octombrie a determinat ca la licitație să nu se prezinte vreun ofertant. Având în vedere scăderea din ultima perioadă, la licitația actuală sunt șanse ca unele firme să depună oferte. Primele livrări de cărbune trebuie făcute până la mijlocul lunii decembrie 2021 pentru ca Primăria să nu întâmpine probleme în furnizarea de agent termic către populație.

  • Pentru luna septembrie, Primăria are de achitat o factură de 3 milioane lei aferentă gazului consumat pentru funcționarea CET I Tudor Iași. Dar, în septembrie, municipalitatea a furnizat doar apă caldă, sezonul de încălzire fiind pornit în octombrie – astfel că, pentru luna curentă, factura la gaz va fi semnificativ mai mare având în vedere și creșterile mari înregistrate la prețul gazului. În prezent, CET II Holboca nu este pornită întrucât funcționează pe cărbune.

În paralel, până pe 15 noiembrie 2021 municipalitatea așteaptă oferte la o licitație pentru contractarea de servicii de transport navetizat al cărbunelui. Valoarea maximă a contractului este de 18.000.000 lei, cu TVA.

În stocurile de la CET II Holboca, care funcționează cu cărbune, mai sunt circa 25.000 de tone de combustibil. Municipalitatea a pornit sezonul de încălzire la sfârșitul săptămânii trecute prin CET I Iași, care funcționează pe gaz. CAF (cazane de apă fierbinte) 1 și 2 de la CET I Iași furnizează aproximativ 150 de gigacalorii pe oră, cantitate suficientă pentru asigurarea încălzirii și apei calde menajere la toți abonații, potrivit Primăriei.

La sistemul centralizat mai sunt racordate peste 23.000 de apartamente.

Apartamente de vânzare Iași: oferte actualizate

Urmărește știrile APIX.ro pe WhatsApp

Articole din categoria Local

Hover Image with Link

Trafic

Tu știi în ce cartier stai?

Facebook

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top