Connect with us

Achiziție: 32 de tramvaie noi vor circula în Iași

Proiecte publice

Achiziție: 32 de tramvaie noi vor circula în Iași

CTP va beneficia, în maximum 4 ani, de un număr de 32 de tramvaie noi. Jumătate dintre acestea sunt cumpărate de Primărie, iar jumătate de Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP). Ambele achiziții sunt finanțate cu fonduri europene, iar banii sunt deja asigurați.

Tramvaiele trebuie să ajungă la Iași cel târziu la sfârșitul anului 2023, în caz contrar existând riscul pierderii finanțării nerambursabile. În total, este vorba despre cel puțin 320 milioane lei.

Proiectele sunt într-o fază avansată: în ambele cazuri au fost lansate licitațiile. MDRAP va deschide ofertele pe 22 mai, iar Primăria Iași pe 12 iunie. În cazul achiziției MDRAP, fiecare tramvai va avea o lungime de 30 metri, iar la cele cumpărate de Primăria Iași vor avea o lungime de 26 metri. Fiecare tramvai va avea o capacitate de peste 230 de locuri.

MDARP vrea să cumpere cu maximum 2,5 milioane euro/bucata, Primăria cu maximum 2 milioane euro/bucata.

Toate tramvaiele noi care vor fi achiziţionate în următorii ani vor avea instalaţii de aer condiţionat. De asemenea, vehiculele vor mai fi dotate cu: instalaţie de încălzire corespunzătoare pentru sezonul rece, sistem de numărare a călătorilor, sistem de supraveghere video interior şi exterior, echipament pentru anunţuri vocale exterioare în staţii pentru persoanele cu dizabilităţi de vedere, instalaţie electrică a echipamentelor de ticketing şi o instalaţie de informare a călătorilor atât la interior, cât şi la exterior. În ceea ce priveşte sistemul de numărare a călătorilor, această facilitate va fi implementată cu senzori video inteligenţi 3D şi un analizor.

Alte trei proceduri de licitație lansate recent vizează reabilitarea infrastructurii liniilor de tramvai, alături de alte lucrări aferente. Astfel, vor fi modernizate cinci tronsoane de căi de rulare: Iaşi – Dancu, intersecţie Bucşinescu – pod T. Vladimirescu, Cinci Drumuri – str. Pădurii – str. Nicoriţă, Piaţa Podu Roş – intersecţie cu bd. Primăverii şi bd. Virgil Săhleanu – intersecţie bd. Metalurgiei – rond Ţuţora. După caz, reabilitarea tronsoanelor presupune şi lucrări de amenajare a staţiilor de transport, refacere carosabil, reabilitare trotuare, amenajare spaţii verzi sau construirea de piste de biciclişti.

Licitaţiile lansate până acum de Primărie, în ceea ce priveşte reabilitarea infrastructurii de tramvai şi achiziţia de noi vehicule, au o valoare estimată de 261 milioane lei.

[P] Apartamente de vânzare și închiriat pe evo-imobiliare.ro

Urmărește știrile APIX.ro pe WhatsApp

Editor al publicației APIX.ro, lucrează în presă din anul 2005. De-a lungul timpului, a colaborat cu instituții de presă centrale și locale.

Articole din categoria Proiecte publice

Hover Image with Link

Trafic

Facebook

Tu știi în ce cartier stai?

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top