Spații verzi
ADRNE: A fost lansat planul de acțiune verde pentru regiunea nord-est
Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord-Est a aprobat Planul de acțiune regional pentru măsuri practice, în sprijinul utilizării achizițiilor publice verzi în cadrul proiectelor ce beneficiază de fondurile Uniunii Europene.
Planul de acțiune a fost dezvoltat în cadrul proiectului GPP-STREAM (Green Public Procurement and Sustainability Tools for Resource Efficiency Mainstreaming), care are ca scop îmbunătățirea managementului, implementării și monitorizării instrumentelor de politici care integrează abordările achizițiilor publice verzi (APV).
Instrumentul de politică abordat în cadrul Planului de acțiune regional este Programul Operațional Regional (POR) 2014-2020, mai precis Axa prioritară 4 – Sprijinirea dezvoltării urbane durabile, Prioritatea de investiții 4.2 – Desfășurarea acțiunilor destinate îmbunătățirii mediului urban,revitalizării orașelor, regenerarea și decontaminarea terenurilor industriale în uz (inclusiv a zonelor de conversie), reducerea poluării aerului și promovarea măsurilor de reducere a zgomotului. Cele mai importante activități susținute în cadrul acestei priorități de investiții, eligibile pentru finanțare sunt:
- realizare alei pietonale, piste pentru biciclisti, creare trotuare;
- amenajare spatii verzi (defrisarea vegetatiei existente; modelarea terenului; plantarea cu plante perene /gazonarea suprafetelor, inclusiv plantare arbori si arbusti);
- crearea de facilitati pentru recreere pe terenurile amenajate (ex. zone speciale amenajate pentru sport, locuri de joaca pentru copii etc.);
- achizitionarea si montarea elementelor constructive de tipul alei, foisoare, pergole, grilaje, grupuri sanitare, spatii pentru intretinere/vestiare, scene;
- dotare mobilier urban (banci, cosuri de gunoi, toalete ecologice, suport parcare biciclete, împrejmuire etc).
Perioada de implementare a Planului de acțiune: iunie 2020 – mai 2021. Perioada de monitorizare a Planului de acțiune: iunie 2021 – mai 2022.
Cele trei acțiuni avute în vedere in plan sunt:
- ACȚIUNEA 1: Îmbunătățirea sistemului de monitorizare a achizițiilor publice verzi pentru proiectele finanțate din FEDR, În acest sens, va fi elaborat un set de instrumente care oferă linii directoare și informații specifice tuturor ofițerilor de verificare a procedurilor de achiziții publice din cadrul proiectelor întocmite de beneficiarii proiectelor finanțate din FEDR, fie ei publici sau privați.
- ACȚIUNEA 2: Campanii online de conștientizare despre APV și economia circulară. Autoritățile publice locale care fac parte din grupul de lucru al proiectului GPP-STREAM (Roman, Botoșani, Pașcani, Slănic Moldova, Onești, Iași, Comănești, Vicovu de Sus, Moinești, Gura Humorului), vor fi promotori ai acestor concepte.
- ACȚIUNEA 3: Adoptarea de criterii verzi în documentațiile de atribuire a contractelor de achiziții publice derulate de ADR de Nord-Est pentru 4 categorii de produse (produse de curățare cu eticheta ecologică, echipamente IT cu un consum redus de energie în conformitate cu cerințele Energy Star din legislația națională în vigoare, aparate electrice și stație de încărcare pentru autoturisme electrice.
„În tranziția către o regiune “verde” vrem să fim, nu doar un facilitator de proces, ci un exemplu de bună practică. Prin acest Plan, ne-am propus să identificăm amprenta de carbon generată de ADR Nord-Est (de către personalul propriu și parcul de vehicule) și să o reducem pe cât posibil, lansând achiziții publice care vor include criterii verzi pentru atribuirea contractelor”, a declarat Vasile Asandei, Director General ADR Nord-Est.