Connect with us

Aeroportul Iași își consolidează poziția a doua în topul aerogărilor regionale, după Cluj

Local

Aeroportul Iași își consolidează poziția a doua în topul aerogărilor regionale, după Cluj

Aeroportul Internațional Iași a încheiat primul trimestru al acestui an cu un număr de 218.044 de pasageri, menținându-se pe locul II în rândul aeroporturilor regionale, conform datelor oficiale transmise de AAR (Asociația Aeroporturilor din România).

Creșterea traficului este de 376%, în raport cu cifrele primelor trei luni ale anului trecut, când au fost 45.808 călători. Cât privește numărul de aterizări și decolări, în primul trimestru al acestui an au fost înregistrate 2.393 de mișcări, cu 172 de procente mai multe față de aceeași perioadă a anului 2021.

Un avans foarte mare al traficului aerian de pasageri se observă și la finalul lunii martie a anului în curs: 119.387 de persoane au tranzitat Aeroportul Iași, numărul acestora fiind în creștere cu 749% față de aceeași perioadă a anului 2021, când au fost 14,063 de călători, și cu 25% față de traficul aerian din luna martie 2019, de 95.405 de persoane. Totodată, luna trecută au fost raportate 1.263 de aterizări și decolări la Iași, număr mai mare cu 310 procente față de aceeași lună a anului anterior și cu 30 de procente față de perioada similară din 2019.

  • Ne bucură foarte mult evoluția mobilității pe Aeroportul Iași, după o perioadă complicată care s-a resimțit la nivelul tuturor aeroporturilor. Creşterea traficului aerian de pasageri, odată cu relaxarea restricțiilor de călătorie, se explică și prin revenirea treptată, începând din martie, a rutelor suspendate la începutul anului. Totodată, acest avans se datorează repoziționării mai multor rute de pe aeroportul din Chișinău (Varșovia, Basel, Berlin, Praga, Hamburg, Verona, Memmingen,), după închiderea spațiului aerian al Republicii Moldova, peste 19 mii de persoane alegând aceste destinații. Sunt zboruri foarte importante pe care dorim să le permanentizăm, întrucât există cerere mare. Evident, fluxul suplimentar de călători din această perioadă ne-a ajutat să recuperăm ce s-a pierdut în prima parte a anului, când traficul aerian e, de regulă, mai scăzut. Din martie însă, acesta a devenit mult mai intens, zilnic operându-se câte 30-40 de zboruri, la intervale foarte scurte, situație care se menține și astăzi. Comparativ cu numărul de pasageri din primul trimestru al anului trecut, cifrele actuale sunt foarte optimiste, iar dacă luăm în calcul și noile destinații anunțate din această vară, estimăm peste un milion de pasageri până la finele anului, mult mai devreme decât arătau prognozele noastre inițiale și datele Eurocontrol”, a declarat Romeo Vatră, Director General Provizoriu al R.A. Aeroportul Iași.

Pe Aeroportul Iași operează, în prezent, 5 companii aeriene ce realizează zboruri regulate spre mai multe destinații, astfel:

Blue Air: Dublin, Otopeni

Noi destinații din vara 2022: Londra (Luton), Torino, Paris (Charles de Gaulle), Munchen, Dusseldorf, Bruxelles (Zaventem), Barcelona, Roma (Fiumicino)

Wizz Air: Barcelona, Madrid, Berlin, Dortmund, Hamburg, Basel, Praga, Paris (Beauvais), Londra (Luton), Liverpool, Bruxelles (Charleroi), Eindhoven, Roma (Fiumicino), Milano (Bergamo), Verona, Bologna, Torino, Veneția (Treviso), Bari, Catania, Larnaca, Tel Aviv

Austrian Airlines: Viena

Hisky: Dublin

Tarom: Otopeni.

Destinații de vacanță 2022

Blue Air: Mykonos, Zakynthos, Heraklion (zboruri sezoniere/ 2 frecvențe săptămânale) – din iunie 2022

Hisky: Hurghada, Sharm-el-Sheikh (zboruri charter)

           Antalya (zboruri charter) – din iunie 2022

Air Bucharest: Hurghada (zboruri charter)

Corendon: Antalya (zboruri charter) – din mai 2022

[P] Apartamente de vânzare și închiriat pe evo-imobiliare.ro

Urmărește știrile APIX.ro pe WhatsApp

Articole din categoria Local

Hover Image with Link

Trafic

Facebook

Tu știi în ce cartier stai?

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top