Connect with us

ApaVital trece Prutul: va putea furniza apă către un potențial de 200.000 de clienți din R. Moldova până la finalul anului

Proiecte publice

ApaVital trece Prutul: va putea furniza apă către un potențial de 200.000 de clienți din R. Moldova până la finalul anului

Reprezentanții guvernelor din România și Republica Moldova au semnat, miercuri, la Iași, un nou protocol care completează acordul încheiat în 2021 între cele două țări, privind reglementarea construirii unor apeducte, protocol care va permite operatorului ApaVital să execute lucrări de subtraversare a râului Prut cu scopul de a furniza apă potabilă către un „bazin” potențial de 200.000 de locuitori din Republica Moldova.

„Mă bucur că am făcut acest amendament la protocol pentru el ne va permite într-un regim mai rapid să acordăm anumite puncte de interconexiune și subtraversare, respectiv, din acest moment, nu ar trebui să mai existe impedimente în realizarea proiectului”, a declarat vicepremierul R. Moldova, Andrei Spînu.

Din partea guvernului român, semnatar a fost ministrul Mediului Andrei Spînu. „Apele sunt ale noastre, ale tuturor, apele nu cunosc granițele țării, apele trec peste granițele stabilite de om și creează viață pentru noi toți. Ceea ce se-ntâmplă prin acest proiect este un act de normalitate, un sprijin pentru Republica Moldova din partea statului român, prin intermediul companii administrate de Consiliul Județean Iași”, a spus, la rândul lui, Barna Tanczos.

Lucrările pentru realizarea primei conducte de apă între România și R. Moldova au debutat în primăvara acestui an și sunt executate de Casrep SRL. Pe teritoriul român, lucrările sunt finalizate, iar protocolul încheiat miercuri la Iași permite operatorului ApaVital să execute subtraversarea și lucrările până la conductele din Măcărești.

Potrivit directorului Mihail Doruș, lucrările vor fi finalizate în câteva săptămâni, astfel sunt create premisele ca furnizarea apei potabile să înceapă până la finalul anului. Lucrările au o valoare de 1,5 milioane lei, iar conducta va avea 135 metri liniari.

Acordul încheiat între cele două state are un caracter de noutate, oferind cadrul juridic necesar pentru ca o companie din România, ApaVital Iași, să construiască apeducte cu subtraversarea râului Prut pentru alimentarea cu apă potabilă din județul Iași din România în raioanele Nisporeni, Ungheni, Glodeni și Fălești din Republica Moldova, între localitățile: Măcărești (România) – Măcărești (Republica Moldova), Sculeni (România) – Sculeni (Republica Moldova), Ungheni (România) – Ungheni (Republica Moldova) și în sectorul localității Tabăra (România).

Prin proiectele existente se prevăd patru traversări (două subtraversări și două supratraversări) între localitățile Măcărăști (România) – Măcărăști (Republica Moldova), Sculeni (România) – Sculeni (Republica Moldova), Tabăra (România) – Viilor (Republica Moldova) și  traversare pe viitorul pod Ungheni (România) – Ungheni (Republica Moldova).

Apartamente de vânzare Iași: oferte actualizate

Urmărește știrile APIX.ro pe WhatsApp

Articole din categoria Proiecte publice

Hover Image with Link

Trafic

Facebook

Tu știi în ce cartier stai?

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top