Connect with us

APM spune că ieșenii respiră un aer mai puțin poluat

poluare in iasi

Local

APM spune că ieșenii respiră un aer mai puțin poluat

La indicatorul PM10 nu s-a depăşit valoarea limită anuală admisă de 40 µg/m3  în niciuna din stațiile de monitorizare. Numărul total al depăşirilor zilnice la acelaşi indicator este mai mic comparativ cu anii precedenţi, se arată într-un comunicat al Agenției pentru Protecția Mediului (APM) Iași.

Pentru anul 2020, la indicatorul PM10 (particule în suspensie cu diametrul sub 10 microni și la care se înregistrează frecvent depăşiri), monitorizarea calităţii aerului la nivelul judeţului efectuată de APM Iași în stațiile de monitorizare folosind metoda gravimetrică de referinţă, pune în evidenţă următoarele aspecte:

  • Valoarea limită anuală (40 µg/m3) nu este depăşită în niciuna din staţiile de monitorizare;
  •  Doar în stația de trafic IS 1 –  Podu de Piatră s-au înregistrat depăşiri peste valoarea  limită  zilnică admisă pentru protecția sănătății umane (50µg/m3): 44 depăşiri faţă de 35 depăşiri permise în fiecare punct de monitorizare într-un an;  
  •  Cele mai multe depăşiri ale valorii limită zilnice s-au înregistrat în luna ianuarie 2020, urmate de martie și noiembrie 2020.    
  • Maxima zilnică înregistrată a fost în stația de trafic Iași 1 – Podu de Piatră (122,46 µg/m3 – 25.01.2020)
  •   Majoritatea depăşirilor sunt înregistrate în perioade cu fenomene meteo nefavorabile dispersiei poluanților, caracteristice anotimpului rece: ceață, calm atmosferic și inversiunile termice ce fac ca poluanţii să fie menţinuți la sol.

Pentru stația de trafic IS-1 Podu de Piatră (stația cu cele mai frecvente depășiri), comparativ cu anii 2018 și 2019, în anul 2020 se constată o ușoară îmbunătățire a situaţiei privind numărul de depășiri înregistrate la indicatorul PM10:

  • Valoarea limită anuală în 2020 este mai mică decât în 2019 cu cca 11% și față de 2018 cu cca 27%
  • Numărul de depășiri a valorii limită zilnice la PM10 în stația IS-1 este cu 20% mai mic în 2020 față de 2019, și cu 58% mai redus față de 2018;

Valorile mai scăzute din anul 2020 pot fi puse pe seama mobilității reduse ca urmare a restricțiilor impuse de starea de urgență/alertă, dar și ca urmare a unor măsuri luate de cei responsabili pentru prevenirea poluării cu PM10 (salubrizare  stradală, controalele pe șantiere etc.)

Principalele surse responsabile de poluarea cu PM10 sunt: arderea combustibilului pentru încălzirea locuințelor și hrana, traficul, activitatea din șantiere, salubrizarea stradală sau arderea necontrolată a deșeurilor și a vegetației.

Toate depășirile valorilor limită zilnice pentru protecția sănătății umane înregistrate de APM Iaşi sunt notificate, conform procedurilor, autorităților implicate în realizarea şi controlul măsurilor necesare pentru reducerea poluării: primării, instituţii cu atribuţii de verificare şi control, autoritatea pentru sănătatea publică.

Un raport preliminar detaliat pentru anul 2020, cu analiza tuturor indicatorilor de calitate, va fi finalizat de APM Iași până la sfârșitul lunii martie 2021. 

Publicul este informat în timp real privind calitatea aerului prin pagina www.calitateaer.ro. Aici se pot vizualiza informații actualizate orar, aflate în curs de validare și certificare.

Apartamente de vânzare Iași: oferte actualizate

Descoperă LAPIS Residence - un ansamblu rezidențial de top

Articole din categoria Local

To Top