Connect with us

Arh. Dragoș Ciolacu: Îmi doresc să fiu contemporan cu o realizare arhitecturală la Iași, care să marcheze următorul secol

Articol susținut de IULIUS

Local

Arh. Dragoș Ciolacu: Îmi doresc să fiu contemporan cu o realizare arhitecturală la Iași, care să marcheze următorul secol

În premieră pentru România, la Iași, se desfășoară primul concurs internațional de arhitectură cu invitați de top ai arhitecturii mondiale, care urmează să propună un proiect de dezvoltare pentru zona centrală a Iașului, Sfântul Andrei – Piața Palatului Culturii. Patru birouri din topurile de arhitectură globale – Foster+Partners, MVRDV, UNStudio și Zaha Hadid Architects – proiectează pentru Iași, la invitația IULIUS, cu obiectivul de a identifica o soluție care să fie un liant între patrimoniul existent al Iașului și arhitectura contemporană.

Demersul de invitare a unor mari birouri de arhitectură la nivel mondial a apărut ca urmare a dezbaterilor publice din 2019 și a consultărilor cu specialiștii din toate domeniile conexe, precum și a comunității locale, din care a reieșit nevoia conturării unei teme mai complexe, care să faciliteze o rezolvare cât mai larg acceptată pentru o zonă importantă din punct de vedere istoric și arhitectural.

Arhitectul ieșean Dragoș Ciolacu, profesor la Facultatea de Arhitectură „G.M.Cantacuzino” din Iași, președinte al Uniunii Arhitecților din România Filiala Iași – Vaslui și membru în Consiliul Național al Ordinului Arhitecților din România, ne-a oferit perspectiva domniei sale, în calitate și de membru al juriului concursului internațional de la Iași, cu privire la importanța acestui concurs, așteptările sale în privința viitoarelor propuneri, dar și felul în care comunitatea locală va răspunde la ele.

Referindu-se la prezența în concurs a unor prestigioase birouri de arhitectură, arhitectul Dragoș Ciolacu a evidențiat unicitatea demersului: „Nu doar pentru Iași, ci pentru România este o premieră. Concursuri internaționale de anvergură au mai fost (București 2000, Catedrala Națională), dar unul cu invitați de top ai arhitecturii mondiale este pentru prima dată când se organizează, mai ales că soluția câștigătoare va fi pusă în operă”. Prin această abordare, Iașul are șansa de a se poziționa pe harta arhitecturii moderne, crede Dragoș Ciolacu: „Există un interes major pentru arhitectura contemporană în rândul opțiunilor turistice, egal cu interesul pentru patrimoniul istoric și, chiar dacă ne raportăm doar la acest aspect, Iașul câștigă un atu important dincolo de celelalte argumente”.

Faptul că soluția pentru o viitoare dezvoltare în centrul orașului Iași va veni de la birouri de arhitectură din străinătate poate reprezenta un element de prestigiu pentru viitorul proiect, spune arh. Dragoș Ciolacu: „Ce înseamnă astăzi, în era globalizării, a fi străin? Concurenții de care vorbim nu au naționalitate în sens profesional, au birouri și lucrări în întreaga lume, care scriu istoria arhitecturii contemporane. Unul dintre reperele arhitecturale și turistice ale Iașului este Hotelul Traian, care tocmai datorită autorului său, Gustave Eiffel, menționat și pe fațadă, este atât de apreciat. Avem arhitecți foarte buni, formați în școli performante din România, dar care au ales să lucreze în mari birouri, inclusiv în cele care concurează acum, tocmai pentru a acumula o experiență superioară, așa că temerea excluziunii specialiștilor români nu are acoperire”.

În ceea ce privește așteptările sale ca membru al juriului, arhitect, dar și cetățean al Iașului, Dragoș Ciolacu ne-a spus: „Așteptările mele au o notă de egoism, deoarece îmi doresc să fiu contemporan cu o realizare arhitecturală care să marcheze următorul secol, așa cum o fac clădirile din proximitatea amplasamentului. Mai exact, așteptările noastre trebuie să se rezume la o operă a viitorului palpabil, care să schimbe paradigma noțiunii de modern. Ceea ce face compania Iulius prin această investiție este să achiziționeze o lucrare de patrimoniu recent, în folosul comunității”.

În același timp, arh. Dragoș Ciolacu a făcut apel la memoria istorică privind edificarea unor clădiri emblematice din oraș pentru ca ieșenii să rămână cu mintea și inima deschise către nou. Acesta a amintit cum la începutul secolului XIX se lua inițiativa construirii unei Catedrale Metropolitane pe locul vechii biserici Stratenia: „Lucrarea a început sub auspiciile lui Gustav Freywald, arhitect austriac, continuate de Asachi și un arhitect polonez, dar nimeni nu s-a gândit să le spună cum să facă și, astfel, s-a născut unul dintre reperele inconfundabile ale orașului”.

Un alt exemplu, la fel de important, este cel al Palatului Culturii: „La începutul secolului XX, la inițiativa Casei Regale, Berindei, unul dintre cei mai reputați arhitecți ai vremii, proiectează și construiește pe fundațiile Palatului Curții Domnești viitorul reper emblematic al Iașului, Palatul Culturii. De asemenea, nimănui nu i-a trecut prin cap să-i dea sfaturi. De exemplu, să nu depășească înălțimea bisericii Sf. Nicolae Domnesc. La începutul secolului XXI, se dorește continuarea acestei ciclicități. Vremurile s-au schimbat și democrația paticipativă ne obligă legal să ne spunem părerea, la fel cum bunul simț față de ctitori din exemplele anterioare ne obligă moral să consolidăm această tradiție”.

Gândindu-se la reacția comunității în fața viitoarelor propuneri care privesc edificarea unui ansamblu arhitectural în zona Sfântul Andrei, arh. Dragoș Ciolacu îi îndeamnă pe ieșeni „să se bucure de toate înnoirile potențiale ale acestui proiect și, de ce nu, să găsească unele nebănuite”.

[P] Apartamente de vânzare și închiriat pe evo-imobiliare.ro

Urmărește știrile APIX.ro pe WhatsApp

Articole din categoria Local

Hover Image with Link

Trafic

Facebook

Tu știi în ce cartier stai?

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top