Connect with us

Arhitectura: interes și utilitate publică

Arhitectură și urbanism

Arhitectura: interes și utilitate publică

În contextul unei evoluții accelerate a nevoii de dezvoltare urbană, uneori strategiile funcționează, câteodată se adaptează sub presiunea vitezei, alteori sunt sărite sau lipsesc de pe prima treaptă a unor concepte trunchiate, abordate microscopic. Privind acest tablou schițat, pe fondul acestei reprezentări foarte succinte, apare nevoia de a ne reaminti despre una din entitățile care pot desăvârși – fie prin intervenții istorice ale fiecărei ere, lăsate ca moștenire, fie prin intervenții curente, mult mai frecvente – imaginea de ansamblu a orașelor. Și când ne referim la imagine, nu ne referim numai la estetică. Așa cum vă vom explica fără să ne complicăm, arhitectura nu se ocupă doar de frumos, așa cum se mai spune mai în glumă, mai în serios prin popor.

Vom vorbi despre doar câteva din felurile prin care breasla noastră poate și are o amprentă semnificativă în societate. Gândindu-ne la rolurile și responsabilitățile arhitectului, este important să știm că există noțiunea de ”utilitate publică”, atribuită și definită nu doar conform bunului simț, ci și conform cadrului legal actual.

Astfel că Ordinul Arhitecților din România  (OAR) s-a înființat în 2001 reușind să răspundă condițiilor cumulative din cadrul legal legate de dobândirea statutului de utilitate publică. Legea 184 din 2001 privind organizarea și exercitarea profesiei de arhitect a consolidat prezența și necesitatea OAR, ”ca formă de organizare independentă, non-profit, autonomă, apolitică şi de interes public”. Alte condiții vizează vechimea, activitatea susținută prin programe și proiecte specifice, deținerea unui patrimoniu, a unor membrii și personal angajat, angajarea de parteneriate și colaborări cu instituții publice, asociații sau fundații din țară și din străinătate și, bineînțeles, o condiție de a dovedi obținerea unor rezultate semnificative în ceea ce privește scopul propus.

Felul în care OAR Iași pulsează pe toate aceste fronturi este îmbucurător, dar mai ales în ultima vreme, odată cu resuscitarea unor colaborări cu instituțiile publice și deschiderea din partea unor parteneri puternici și de noi dialoguri cu aceștia, care se bazează pe dorința de a contribui la un viitor mai bun, la construcții de calitate și la un mediu de viață sustenabil.

Lista cu partenerii locali și internaționali este amplă și în continuă expansiune. OAR IAȘI este partener cu Primăria Municipiului Iași, Complexul Muzeal Național Moldova, Palatul Braunstein, muzeul Literaturii Române, Facultatea de Arhitectură GM Cantacuzino din Iași,   Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași, membru fondator al Centrului Cultural European, dar și alte instituții culturale de interes local, regional și național.

OAR Iași are 22 de ani de existență neîntreruptă, 554 membri înscriși și prezintă constant proiecte și programe destinate scopului central al organizației – acela de a promova calitatea arhitecturii. De fapt, calitatea mediului construit este un fenomen cu care toți actorii (de la investitor, la simplul privitor) trebuie să țină pasul. Problemele și nevoile generale și specifice fiecărei comunități nu mai suportă rezolvările și răspunsurile simple și eficiente. Standardele sunt redefinite în mod ciclic.

Arhitectura este una din meseriile prestigioase ale lumii. De aceea, se poate întâmpla uneori să fie privită cu o sprânceană ridicată, prezentându-se ca abstractă, ermetică, inaccesibilă. Dar această imagine este un produs al trecutului. Așa că, în aceste vremuri, mai mult ca până acum, OAR Iași interacționează și cu tinerii acestei meserii, îi implică în activitatea sa, dezvoltându-și o viziune mai bogată asupra obiectivelor pe care și le propune.

Acestea sunt doar mici bucăți sintetizate din tot ceea ce definește meseria de arhitect în contextul utilității publice și din tot ceea ce OAR Iași dezvoltă. Amenajarea noului sediu din Cuza Vodă 43 este un moment pe cât de extraordinar, pe atât de simbolic, exact în nota acestor rânduri. OAR Iași va oferi un exemplu de bune practici privind proiectarea, execuția și folosirea unui imobil reprezentativ al Iașului. În acest sens va fi lansat un concurs de arhitectură deschis, fiind alocate deja fonduri proprii de aproximativ 350.000 de Euro (plus o serie de sponsorizări și parteneriate deja agreate cu principalele companii furnizoare de materiale și sisteme) pentru consolidarea, repararea și amenajarea clădirii. Astfel vom reda spațiului public o clădire reprezentativă (OAR Iași își asumă refacerea întregii fațade a imobilului), contribuind astfel activ la creșterea calității arhitecturii și a mediului urban.

Este arhitectura de utilitate publică? În mod cert, dat în primul rând de faptul că este o profesie de mare relevanță socială și că arhitectul este responsabil de viața oamenilor în diverse moduri. Acesta este motivul pentru care are dreptul de control prin proiectare, de exemplu, și prin care poate decide soarta unui proiect, a unei construcții. Există idei preconcepute care diminuează paleta abilităților și responsabilităților unui arhitect și, din păcate, efectul negativ al acestora se răsfrânge asupra acelor puțini care le îmbrățișează. Calitatea vieții, sustenabilitatea, impactul ecologic, eficiența energetică, armonia, eficiența, toate acestea sunt aspecte la care arhitectura trebuie să răspundă. Trebuie să răspundem cu discernământ dezvoltării accelerate a orașului construit și pentru aceasta este nevoie de comunicare, deschidere și încredere.

Apartamente de vânzare Iași: oferte actualizate

Urmărește știrile APIX.ro pe WhatsApp

Începând cu luna martie 2023, Apix.ro găzduiește articole scrise de Ordinul Arhitecților din România, filiala Iași, în urma unui parteneriat cu organizația profesională. Detalii despre activitățile OAR Iași pot fi consultate pe site-ul https://oar-iasi.ro.

Articole din categoria Arhitectură și urbanism

Hover Image with Link

Trafic

Tu știi în ce cartier stai?

Facebook

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top