Connect with us

Autostrada Iași – Tg Mureș: cel mai întârziat proiect de infrastructură din țară – 5.000 de zile de neputință

Proiecte publice

Autostrada Iași – Tg Mureș: cel mai întârziat proiect de infrastructură din țară – 5.000 de zile de neputință

Proiectul pentru construirea unei autostrăzi între Moldova și Transilvania este cea mai întârziată inițiativă de acest fel de la nivel național. Pe 9 ianuarie 2021 se vor împlini 5.000 de zile de când a fost inițiat primul demers oficial în acest caz (studiul de prefezabilitate).

În prezent, tot la nivel de întocmire de documente există acest proiect: în 13 ani, niciunul dintre guvernele care s-au perindat la conducerea țării nu a fost în stare să urnească efectiv acest proiect. În schimb, s-au întocmit studii care acum au intrat într-o fază de actualizare.

La secțiunea de monitorizări de proiecte de infrastructură a HotNews.ro sunt trecute în revistă toate proiectele întârziate: autostrada A8 este de departe cea mai întârziată cu 4.915 de zile contabilizate: HotNews.ro socotește luna mai 2007 ca debut oficial al proiectului, fiind vorba despre momentul în care a fost lansată licitația pentru studiul de prefezabilitate.

Al doilea proiect „în pregătire” destul de întârziat este Pitești – Sibiu (3.121 zile), urmat de Comarnic – Brașov (3.086 zile). În ceea ce privește proiectele în construcție, cele mai întârziate sunt două loturi din A1 Lugoj – Deva (4.909 zile) și A3 Câmpia Turzii – Tg Mureș (4.719 zile).

Discuțiile despre autostrada A8 sunt mai vechi de 13 ani, dar anul 2007 poate fi considerat ca punct de început din moment ce în acel an a fost realizat studiul de prefezabilitate. A urmat apoi studiul de fezabilitate care, din cauza costurilor foarte mari prevăzute (9,1 miliarde euro), a fost respins, în 2012, de către guvernarea USL (la vremea respectivă, guvernul a refuzat să aprobe indicatorii tehnico-economici).

Ulterior, amânările s-au ținut lanț: autostrada a fost doar subiect electoral, deși este inclusă în rețeaua centrală europeană de drumuri (TEN-T) și este finanțabilă din fonduri UE.

Citește mai multe despre istoricul autostrăzii A8 în materialul HotNews

Află care sunt cele mai noi oferte la apartamente din Iași pe 2camere.ro! (P)

Articole din categoria Proiecte publice

Trafic

Facebook

Tu știi în ce cartier stai?

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top