Local
Axa Iaşi-Suceava a „pocnit“ în alte două locuri: s-a interpus o mită de 40.000 de euro (VIDEO)
Încă de acum mai bine de 10 ani, autorităţile judeţene ieşene au gândit realizarea a trei axe rutiere, pe drumuri judeţele, alternative la drumurile naţionale, deja foarte aglomerate. Atunci s-au realizat proiectele axelor Iaşi – Botoşani, Iaşi – Vaslui şi Iaşi – Suceava, scrie „Ziarul de Iași”.
Dacă primele două au fost deja şi reparate de la atâta folosire, ultima axă, Iaşi – Suceava, pare a merge dintr-o problemă în alta. Până de curând se ştia că un lot din cele trei de pe raza judeţului Iaşi are probleme, din cauza contestaţiilor prelungite şi apoi a insolvenţei constructorului. Mai nou, aflăm că alte două loturi, în judeţul vecin, au probleme şi mai mari: constructorul de acolo efectiv a abandonat lucrările. Totul a culminat cu flagrantul de mită de 40.000 de euro şi cu arestarea adjunctului lui Gheorghe Flutur, şeful CJ Suceava. Încep să apară temeri serioase: ne mai încadrăm cu finalizarea până în decembrie 2023, pentru a nu fi puşi să returnăm banii de la UE, adică peste 100 milioane euro, atraşi prin POR?
Varianta parcurgerii distanţei de la Iaşi la Suceava pe alt traseu decât acum – pe drumurile naţionale DN28-DN28A-DN2 – se amână. Aşa cum am mai relatat, seria de drumuri judeţene modernizate pe Axa rutieră Iaşi-Suceava ar avea practic la fel de mulţi kilometri ca actualul parcurs prin Tg. Frumos – Paşcani – Moţca – Fălticeni. Refacerea acestor drumuri de pe alternativa de drumuri judeţene înseamnă aducerea benzilor la aceeaşi lăţime ca pe drumurile naţionale, 3,5 metri.
În schimb, traseul este ceva mai sinuos, prin Breazu – Movileni – Focuri – Coarnele Caprei – Belceşti – Cepleniţa – Scobinţi – Lespezi – Dolhasca – Liteni – Bosanci. Ca şi în cazul celorlalte două axe de la Iaşi, spre Vaslui şi spre Botoşani, varianta va avea aveantajul de a nu fi aşa aglomerată precum calea pe drumuri naţionale. De altfel, variantele pentru Vaslui şi Botoşani s-au dovedit atât de practice încât au ajuns mai aglomerate decât cele pe care le suplinesc. Traseul spre Suceava, însă, va avea probleme mari.
Prima compensare: 30 de milioane de euro
Împărţită în cinci loturi, Axa Iaşi-Suceava, cu o lungime totală de 168 km, a „plecat” de la 73 de milioane de euro în 2017, la semnarea contractului de finanţare europeană prin Programul Operaţional Regional, care acorda acestui proiect 58 de milioane. Alte 9 milioane de euro veneau de la bugetul de stat, iar restul de 6 mlioane, de la cele două consilii judeţene. Însă prima rundă de licitaţii nu a atras ofertanţi şi atunci costul a fost majorat la 103 milioane de euro.
Banii au venit iniţial din bugetele CJ Iaşi şi CJ Suceava şi urma să fie recuperaţi de la bugetul de stat. La a doua rundă de licitaţii, ofertanţii au stat la rând, dar şi contestaţiile s-au ţinut lanţ – mai ales la Iaşi, unde procedura pentru Lotul 3, cel din mijlocul Axei, e la a doua reluare, iar contestaţiile au ajuns la a treia rundă. Ultimele două au fost depuse la sfârşitul lunii martie, dar până ieri nu exista niciun verdict de la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor.
Citește materialul integral în ZDI