Connect with us

Banca Mondială: Oradea eliberează autorizații în 53 de zile, Iașul în 382 de zile

cartierul dacia iasi imagine din avion foto - tudor ghioc

Studii și analize

Banca Mondială: Oradea eliberează autorizații în 53 de zile, Iașul în 382 de zile

Banca Mondială a întocmit un studiu care analizează climatul de afaceri din 9 orașe ale României. Una dintre concluzii: procesul de autorizare a unei lucrări la Iași durează 382 de zile în contrast puternic cu Oradea, unde perioada este de doar 53 de zile.

Într-un clasament realizat de Banca Mondială („Scorul general pentru eliberarea autorizațiilor de construire per oraș”), Iașul ocupă ultimul loc între cele 9 orașe. În același timp, dezvoltatorii au cheltuieli suplimentare cu 12.000 lei mai mult, iar diferența de cost provine, în general, de la solicitarea unor avize de la agenții specializate. În același timp, Banca Mondială semnalează lipsa unui Plan Urbanistic General acutualizat la Iași.

grafic banca mondiala
Banca Mondială: Iașul are cel mai mic scor la capitolul „eficiență operațională”

Care sunt principalele concluzii din studiul făcut de Banca Mondială (privind autorizațiile de construire):

  • În rândul orașelor din România analizate, există diferențe notabile în eficiența procesului de obținere a autorizațiilor de construire (Pilonul III). Cu 53 de zile, procesul este cel mai rapid în Oradea. În Iași, același proces durează mai mult de un an (382 de zile)
  • Dezvoltatorii din Iași cheltuie aproximativ cu 12.000 lei mai mult pentru a obține o autorizație de construire față de omologii lor din Craiova. Diferențele de cost provin în principal din avizele eliberate de agenții specializate. De exemplu, avizele de la Autoritatea Aeronautică Civilă și de la Comisia de versanți a Primăriei sunt necesare doar în Iași
  • Există spațiu pentru îmbunătățiri în ceea ce privește disponibilitatea serviciilor publice digitale și transparența informațiilor pentru obținerea autorizațiilor de construire (Pilonul II). Planurile urbanistice generale actualizate sunt disponibile doar în Cluj-Napoca, Oradea și Timișoara. Deși planurile de zonare sunt disponibile online în orașe precum Brașov, Cluj-Napoca, Craiova, Oradea și Timișoara, informațiile nu sunt întotdeauna complete, interactive/căutabile sau ușor de navigat. Din aprilie 2024, dezvoltatorii din Timișoara pot aplica și obține o autorizație de construire online. O inițiativă similară în Oradea se află în faza de testare. Alte orașe ar putea urma acest exemplu.
  • Calitatea reglementărilor pentru planificarea urbană (Pilonul I) este uniformă la nivel național. Eforturi în desfășurare (precum elaborarea unui cod pentru unificarea reglementărilor de planificare urbană) vor aduce România mai aproape de practicile internaționale de referință.

Pe acest subiect a scris prima dată cursdeguvernare.ro.

Apartamente de vânzare Iași: oferte actualizate

Descoperă LAPIS Residence - un ansamblu rezidențial de top

Articole din categoria Studii și analize

To Top