Connect with us

Stadiul aprobării fiecărui PUG din țară: Iașul, în continuare pe „lista rușinii” [document]

Local

Stadiul aprobării fiecărui PUG din țară: Iașul, în continuare pe „lista rușinii” [document]

Iașul continuă să figureze pe lista orașelor care întârzie avizarea și aprobarea unui nou Plan Urbanistic General (PUG), în condițiile în care actualul plan își pierde valabilitatea în 2023, acest lucru în cazul în care nu va fi o nouă decizie a guvernului care să permită autorităților locale să inițieze o nouă prelungire.

Amintim că PUG-ul Iașului a fost aprobat în 1999, iar una dintre principalele probleme este că există numeroase zone, inclusiv în intravilan (extins), care nu au niciun fel de reglementare urbanistică, regulile de construire fiind stabilite prin planuri urbanistice zonale propuse de investitori. În unele cazuri, întâlnim blocuri cu 10 etaje aprobate lângă vile, deși proiecte de acest gen au urmat aproape în același timp procesul de avizare.

Potrivit unei adrese a Ministerului Dezvoltării, o situație similară cu cea a Iașului mai este întâlnită în alte 15 „capitale” de județ, municipii care au planuri avizate înainte de anul 2010. Cel mai nou PUG avizat de Minister este la Piatra Neamț, respectiv în anul 2019.

Dintre orașele mari, pe lista „codașelor” mai figurează București (caz unic în țară: PUG-ul actual al Capitalei a fost anulat), Constanța, Arad și Craiova, în timp ce, de exemplu, la Cluj deja este în procedura de elaborare un nou PUG după ce precedentul a fost aprobat de Consiliul Local în 2015, fiind avizat în 2012 de Minister.

Noul PUG al Iașului, elaborat acum 10 ani, nu a ajuns până acum la Ministerul Dezvoltării. Planul s-a împotmolit în etape inferioare de avizare, în special la nivelul Ministerului Culturii. Ultimul demers făcut de Primărie la autoritățile din București datează din primăvara anului 2020.

„Referitor la întrebarea dumneavoastră cu privire la demersurile Primăriei Municipiului Iași la nivelul Ministerului Dezvoltării pentru avizarea unui nou PUG, precizăm că, până la acest moment, nu s-a înregistrat o astfel de solicitare din partea acestei instituții”, se arată în răspunsul Ministerului la o interpelare pe temă a senatorului Maricel Popa, adresa fiind publicată pe site-ul Senatului.

Și, totuși, ce se-ntâmplă cu PUG-ul Iașului?

De circa un an, Primăria Iași și-a schimbat strategia: a scos la licitație mai multe planuri urbanistice zonale, care reglementează zone în care se află monumente istorice (inclusiv centrul istoric), planuri care, odată realizate vor face parte din noul PUG. Practic, lucrarea elaborată acum peste 10 ani, și pentru care Primăria Iași a achitat nota din plată din bani publici, va fi schimbată radical.

Mai jos, puteți consulta lista cu stadiul fiecărui PUG din municipiile reședință de județ (link alternativ de descărcare a documentului):

Urmărește știrile APIX.ro pe WhatsApp

Articole din categoria Local

Hover Image with Link

Trafic

Facebook

Tu știi în ce cartier stai?

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top