Connect with us

Urbanismul, gestionat în baza unui act din 1997. Vechiul PUG, din nou prelungit

Noul PUG ar putea fi aprobat în 2023

Utile

Urbanismul, gestionat în baza unui act din 1997. Vechiul PUG, din nou prelungit

Termenul de valabilitate a Planului Urbanistic General (PUG), vechi de 20 ani, va fi din nou prelungit. Așa cum apix.ro a anticipat în luna iunie, Guvernul a dat posibilitatea orașelor să continue să aprobe proiecte urbanistice în baza unui document strategic ce nu mai are nicio ancoră în realitate. Executivul a luat decizia acum câteva săptămâni, iar Primăria Iași se grăbește să profite: pe ordinea de zi a plenului Consiliului Local (CL) de vineri, 27 iulie, a fost introdus un proiect de hotărâre pentru prelungirea valabilității vechiului PUG.

La art. 1 al proiectului de hotărâre se arată că termenul de valabilitate va fi prelungit până la intrarea în vigoare a noului Plan Urbanistic General.

Astfel, proiectele urbanistice vor continua să fie aprobate la Iași în baza unui document strategic vechi de peste 20 ani: actualul PUG a fost întocmit în 1997 și aprobat în CL în 1998. Mai ales în ultimii 15 ani, PUG-ul a suferit numeroase modificări, prin planuri urbanistice zonale şi, deseori, unele proiecte private aprobate de Primărie au stârnit controverse.

Contractul pentru actualizarea PUG a fost semnat în decembrie 2007 de către Primărie cu Search Corporation, iar valoarea acestuia s-a ridicat la 1,6 milioane lei. Termenul pentru realizarea PUG-ului a fost 22 luni, dar prima variantă a planului a fost lansată oficial abia în mai 2014. Între timp, valabilitatea vechiului PUG fusese deja prelungită. În 2015 şi 2016 au fost date publicităţii noi variante, cu ajustări, unele destul de majore, ale planului urbanistic, forma finală a acestuia fiind acum în avizare la Comisia de monumente.

În luna iunie 2018, PUG-ul a primit şi avizul de mediu, dar e puţin probabil ca documentul să fie aprobat în plenul CL până la sfârşitul acestui an.

Apartamente de vânzare Iași: oferte actualizate

Urmărește știrile APIX.ro pe WhatsApp

Editor al publicației APIX.ro, lucrează în presă din anul 2005. De-a lungul timpului, a colaborat cu instituții de presă centrale și locale.

Articole din categoria Utile

Hover Image with Link

Trafic

Tu știi în ce cartier stai?

Facebook

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top