Connect with us

Noul PUG al Iașului: mai lipsesc doar două avize

Vechiul PUG a fost prelungit cel târziu până în 2023

Utile

Noul PUG al Iașului: mai lipsesc doar două avize

Lungul procesul de avizare a noului Plan Urbanistic General (PUG) ar putea fi încheiat în 2019. Documentul a fost finalizat în 2012, dar, de atunci, au fost făcute unele ajustări majore, varianta actuală fiind cea publicată în decembrie 2016 de către Primărie.

Citește și Urbanismul, gestionat în baza unei strategii din 1997: vechiul PUG a fost din nou prelungit

În prezent, pentru aprobarea în Consiliul Local (CL) a planului strategic în urbanism mai sunt necesare doar două avize, unul de la Comisia zonală a monumentelor istorice (CZMI) și celălalt de la Ministerul Dezvoltării. Primul aviz este mai complicat de obținut, în timp ce al doilea reprezintă mai mult o formalitate.

Citește și EXCLUSIV Apix.ro: Vine o nouă criză imobiliară? Ce ne arată cifrele: scad vânzările

În ultimele luni, avizul CZMI a fost întârziat de o cerință a Comisiei naționale a monumentelor istorice, respectiv de a extinde zona protejată a municipiului Iași. Acest lucru se traduce prin faptul că vor exista mai multe proiecte urbanistice, ce vor fi propuse în anii viitori, ce vor avea nevoie de planuri urbanistice zonale pentru a fi aprobate.

Citește și LIVE VIDEO Dezbatere pe noul PUG la Primărie

Avizul CZMI a fost condiționat de realizarea unui studiu de fundamentare pentru determinarea zonelor construite protejate cu materializarea semnificativă a valorii culturale Iași. Studiul a fost întocmit de arhitectul Daniel Vișan și, în prezent, documentul face obiectul discuțiilor din CZMI.

Până la obținerea celor două avize, Primăria nu a stat pe gânduri și a profitat de o nouă decizie a guvernului care i-a permis să prelungească termenul de valabilitate a vechiului PUG întocmit în 1997. Este a treia oară când se-ntâmplă acest lucru, după anii 2012 și 2015, consilierii locali adoptând o hotărâre în acest sens la sfârșitul săptămânii trecute.

Citește și Noul PUG al Iașului: Suprafața rezidențială se va dubla

În mod obișnuit, valabilitatea unui PUG este de 10 ani. Însă, vechiul PUG este acum valabil până la intrarea în vigoare a noului PUG, dar nu mai târziu de decembrie 2023. Unele semnale dinspre Primărie arată că noul PUG ar putea fi aprobat în 2019, dar astfel de termene s-au tot anunțat, iar niciunul nu a fost respectat. Nu este exclus să apară, în următoarele luni, alte probleme: tergiversarea obținerii ultimelor două avize ar putea duce la expirarea unor avize luate deja. În total, pentru a ajunge pe masa consilierilor locali, noul PUG trebuie avizat de cel puțin 30 de instituții.

Citește și Noul PUG: Blocuri înalte, la doi pași de Grădina Botanică

Apartamente de vânzare Iași: oferte actualizate

Descoperă LAPIS Residence - un ansamblu rezidențial de top

Editor al publicației APIX.ro, lucrează în presă din anul 2005. De-a lungul timpului, a colaborat cu instituții de presă centrale și locale.

Articole din categoria Utile

Trafic

Tu știi în ce cartier stai?

Facebook

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top