Connect with us

ANALIZĂ Vine o criză imobiliară? Ce ne arată cifrele: scad vânzările

Iașul nu face excepție: scăderea este de 8,24%

Studii și analize

ANALIZĂ Vine o criză imobiliară? Ce ne arată cifrele: scad vânzările

În aproape toate cartierele ieșene sunt acum proiecte imobiliare în derulare. La orice pas putem vedea un șantier, iar multe alte inițiative sunt în pregătire, e îndeajuns să citiți apix.ro să aflați despre acestea.

Multe persoane vorbesc deja că ne îndreptăm spre o  criză imobiliară, de la analiști de top din lume și până la constructorul din Galata care se teme că nu va mai avea, peste 1-2 ani, cui să-i vândă apartamentele. La Iași, toți constructorii „aleargă” în special după IT-iști: sunt cei mai solvabili și au un apetit mare de achiziție.

Deocamdată, în piață, spun experții, nu se simte o criză. Însă, apix.ro a analizat cifrele oficiale ale instituțiilor statului și putem trage o concluzie: se manifestă o tendință de scădere în vânzarea de apartamente la nivelul întregii țări.

Atenție: analiza noastră se referă strict la apartamente (atât noi, cât și vechi).

Potrivit analizei apix.ro, în semestrul I al anului 2018 au fost vândute cu 0,9% mai puține apartamente față de perioada similară a anului trecut. Dintre cele 41 de județe și municipiul București, în 28 au fost înregistrate scăderi în vânzări, iar în 14 au fost creșteri.

Citește și Noul PUG: suprafața zonei rezidențiale a Iașului se va dubla

Cea mai mare scădere în vânzări este în județul Olt (43,3%), iar cea mai mare creștere a fost în județul Caraș Severin (40,5%).

În județul Iași, conform datelor analizate de apix.ro, a fost înregistrată o scădere de 8,24%: în 2017 au fost vândute 3.351 de apartamente în primele șase luni, iar în 2018, în perioada similară, numărul locuințelor vândute a fost de 3.075 de apartamente. Din punct de vedere al scăderii procentuale, Iașul ocupă locul 20 la nivel național.

Citește și Tot ce trebuie să știi despre autorizarea unei construcții

În graficul de mai jos puteți consulta evoluția vânzărilor de apartamente din ultimele 18 luni în județul Iași (ianuarie 2017 – iunie 2018). Luna septembrie 2017 este „campioană”: au fost vândute 1.694 de apartamente, în condițiile în care media lunară este de doar 638 de apartamente.

Diferențe. În București, în ultimele patru luni, au fost vândute mai multe apartamente (12.645) decât în toate cele 18 luni la Iași (11.497).

Citește și Prețurile apartamentelor din Iași este cu 20% mai mic decât în 2008

Citește și Ansamblurile imobiliare domină piața construcțiilor

Singurele județe unde au fost vândute mai multe apartamente în 2018 sunt: Caraș Severin (40,5%), Ilfov (38,3%), Brașov (31,5%), Satu Mare (21,9%), Sibiu (15,3%), Dâmbovița (15%), Harghita (14,1%), Prahova (9,1), Timiș (9%), Vaslui (8,5), Bacău (3,8%), București (2,4%), Călărași (0,8%) și Mehedinți (0,2%). În restul țării, în toate județele au fost scăderi pe linie, cele mai mari fiind în Olt (43,3%), Gorj (27,1%), Vrancea (25,1%), Buzău (23,4%) și Ialomița (22,8%).

Citește și FOTO Zona centrală a Iașului unde vor fi construite cele mai înalte clădiri din oraș

Județele unde au fost înregistrate scăderi în vânzări (UAT-urile sunt aranjate după numărul de vânzări din sem. I al anului 2018):

Citește și FOTO Cel mai mare mall din Moldova va fi la Iași și va avea fi înalt cât un bloc cu 8 etaje

Județele unde au fost înregistrate creșteri în vânzări (UAT-urile sunt aranjate după numărul de vânzări din sem. I al anului 2018):

Notă. Datele au prelucrate din informațiile oficiale puse la dispoziție de către Autoritatea Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI).

Te interesează viitorul traficului din Iași? Află despre perspectivele de dezvoltare ale circulației rutiere în zone precum Păcurari, Alexandru cel Bun, Dacia, Aviației, Moara de Vânt, Zona Industrială și Bularga

Vom reveni și cu alte analize asemănătoare în viitor.

Urmărește știrile APIX.ro pe WhatsApp

Articole din categoria Studii și analize

Hover Image with Link

Trafic

Facebook

Tu știi în ce cartier stai?

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top