Connect with us

FOTO Cel mai mare mall din Moldova va fi înalt cât un bloc cu 8 etaje

Patru noi clădiri vor fi construite în zona ERA

Investiții private

FOTO Cel mai mare mall din Moldova va fi înalt cât un bloc cu 8 etaje

Unele dintre noile clădiri care vor fi ridicate în zona complexului ERA vor fi înalte cât un bloc cu minimum opt etaje. Proprietarii ansamblului comercial au făcut public modul în care vor să dezvolte zona, în contextul în care au la dispoziție 33 hectare. Noul complex va cuprinde peste 200 de magazine, 30 de restaurante şi o zonă întinsă de agrement şi cinematograf. Suprafața închiriabilă: 100.000 mp. Apix.ro vă prezintă astăzi detalii din planul urbanistic zonal lansat în dezbatere publică.

În primul rând, vor fi construite patru noi clădiri, iar două dintre acestea vor avea o înălțime maximă de 30 metri, ceea ce înseamnă un bloc cu demisol, parter, opt etaje și un etaj parțial (casa liftului). Evident, regimul de înălțime al clădirilor nu va fi acesta, ci imobilele de la ERA vor avea doar parter și un etaj.

Citește și Cum este planificat în viitor traficul pe șes Bahlui între Dacia și centură

Clădirile de 30 metri (ce cuprind și zona cinematografului) vor fi construite în extinderea actualului complex (în față, spre calea ferată), în condițiile în care clădirea existentă își va păstra actuala înălțime (13 metri). Alte două clădiri, de 20 metri, vor fi construite de-o parte și de alta a magazinului Praktiker.

Amplasamentul noilor clădiri:

Investitorii vor să amenajeze un număr de 8.778 de locuri de parcare, iar 3.417 vor fi amenajate la nivelul solului – pe zona dintre cele două fronturi cu clădiri, inclusiv pe spațiile neutilizate astăzi. Alte 5.361 de locuri de parcare vor fi amenajate pe acoperișul clădirilor sau în interiorul acestora, după cum se arată în planul urbanistic zonal aferent investiției.

Rețeaua de străzi planificată pentru zona șes Bahlui, așa cum apare ea în documentele strategice ale Primăriei (cu violet sunt străzi cu patru benzi, iar cele cu verde au două benzi, în timp culoarea portocalie simbolizează străzile cu șase benzi. Cifrele indică pasaje peste calea ferată sau peste Bahlui):

Din bilanțul teritorial propus în PUZ pentru noul complex ERA putem afla că suprafața desfășurată existentă va crește de șase ori de la 53.401 mp în prezent la 330.373 mp. Noile construcții vor ocupa încă 165.186 mp din suprafața totală a terenului, respectiv de peste 330.000 mp. Spațiile verzi vor fi în continuare pe circa 10% din parcelă, în timp ce circulațiile și parcajele vor înregistra o reducere de circa 40% față de situația actuală. Tocmai pe fondul acestei reduceri a suprafeței ocupate de parcări la nivelului solului, investitorii au propus soluția parcării pe acoperișul clădirilor sau în interiorul acestora.

Planșa de reglementări urbanistice:

Clădirile de lângă Praktiker:

Clădirile prevăzute în extinderea actualului centru comercial:

În luna martie 2018, apix.ro a publicat în premieră imagini cu planul de extindere al complexului, proprietarii fiind firma Prime Kapital și sud-africanii de la Mas Rei. Ulterior, dezvoltatorii au anunțat și câți bani vor investi la Iași: peste 125 milioane euro.

Planul acestora este să finalizeze investiția până la sfârșitul anului 2019. Printre altele, complexul comercial, ce va avea o suprafață închiriabilă de 100.000 mp, va cuprinde cel mai mare hipermarket din regiune, cu peste 200 de magazine, 30 de restaurante şi o zonă întinsă de agrement şi cinematograf.

În luna aprilie, proprietarii centrului comercial au obţinut o autorizaţie de construire pentru lucrări de reparaţii şi consolidare ale rampelor sud şi nord la pasajul peste calea ferată ce asigură accesul la complexul ERA dinspre drumul european. Ulterior, potrivit unor surse din Primăria Iaşi, planul companiei este de a dona pasajul către municipalitatea ieşeană. Odată intrat în domeniul public, drumul va putea fi completat cu o arteră pe care să o amenajeze Primăria Miroslava, dinspre Găureni, pe lângă zona unde se desfăşoară Festivalul „Afterhills“.

Drumul ce va face legătura între Miroslava și E58 (acum este pietruit pe partea dinspre Găureni spre ERA):

Citește și Centre comerciale: Iașul domină top 5 național al celor mai mari tranzacții în 2017

Situația actuală de la ERA:

Situația planificată inițial anunțată de investitori (spunem inițial pentru că în această fotografie nu apar clădirile de lângă Praktiker):

Apartamente de vânzare Iași: oferte actualizate

Descoperă LAPIS Residence - un ansamblu rezidențial de top

Editor al publicației APIX.ro, lucrează în presă din anul 2005. De-a lungul timpului, a colaborat cu instituții de presă centrale și locale.

Articole din categoria Investiții private

Trafic

Tu știi în ce cartier stai?

Facebook

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top