Connect with us

Aviației: plan de trafic și proiecte imobiliare. Cum conectăm aeroportul? (VII)

Aviației are potențial de extindere în extravilan

Cartierele Iașului

Aviației: plan de trafic și proiecte imobiliare. Cum conectăm aeroportul? (VII)

Cartierul Aviației cuprinde unul dintre cele mai importante obiective ale Iașului: Aeroportul Internațional. Aviației este unul dintre cartierele mici ale Iașului, însă există potențial de extindere în extravilan. Suprafața intravilanului ajunge la 575 ha, iar potrivit evidențelor Primăriei Iași, cartierul are un număr de peste 3.200 de locuitori.

Anterior, în cadrul campaniei „Tu știi în ce cartier stai?”, apix.ro a prezentat detalii, unele în premieră, despre alte șase cartiere: Păcurari, Dacia, Moara de Vânt, Alexandru cel Bun, Bularga – Zona Industrială și Studențesc (Tudor Vladimirescu).

Limitele cartierului Aviației:

Cartierul Aviației se învecinează cu alte trei cartiere (Moara de Vânt, Tătărași și Bularga – Zona Industrială), precum și cu comuna Holboca.

Limitele cartierului Aviației (de la de vest spre est): râul Bahlui – șos. Iași – Ungheni – str. Marginii – str. Aeroportului – limită administrativă municipiu – lacul Ciric – șos. Ciric – str. Ciric – str. Aurel Vlaicu – pârâul Ciric – râul Bahlui.

Planul de circulații detaliat în Planul Urbanistic General (PUG), document studiat de apix.ro, cuprinde propuneri pentru realizarea mai multor străzi. Cea mai importantă arteră de circulație – prevăzută în mare parte pentru zona extravilană – este varianta ocolitoare a Iașului.

În Aviației, punctul de intersecție al centurii este în apropiere de zona blocurilor Dancu. Ulterior, traseul continuă pe lângă Lacul Chirița și ajunge în partea de est a aeroportului, în zona unde ar urma să fie construită noua infrastructură aeroportuară (apix.ro a scris zilele despre acest plan, prezentând inclusiv schițe și hărți).

„Punctul de intrare” al centurii în Aviației, în apropierea blocurilor Dancu:

Un drum „de rezervă” pentru zona aeroportului, ținând cont de faptul că realizarea centurii trenează, este prevăzut din str. Aurel Vlaicu în continuarea podului și străzii Sf. Ioan. Este vorba despre o stradă cu patru benzi care străpunge zona aerodromului și se intersectează cu str. Marginii, la sud-vest de aeroport. Ulterior, traseul poate continua pe str. Aeroportului. Din punctul de intersecție cu str. Marginii este prevăzută, spre est, și o stradă colectoare care să se intersecteze cu centura nord, în apropiere de lacul Chirița. De altfel, între strada nouă cu patru benzi și centură sunt prevăzute alte trei străzi colectoare.

Planul de circulații din PUG pentru zona Aviației:

Legendă. Culoare portocaliu – străzi cu șase benzi (magistrale), violet – străzi cu patru benzi (de legătuă), verde – străzi cu două benzi (colectoare).

Cartierul Aviației are o suprafață de 575 ha (intravilan), dar există potențial de extindere în extravilan. În schimb, cele mai multe modificări în ceea ce privește rețeaua stradală este pe platoul dintre str. Aurel Vlaicu și aeroport.

Planul integral de circulații pentru zona Aviației:

Suprapunere aproximativă a planului de circulații pe imaginea zonei din satelit (cu portocaliu, în partea de est a cartierului, este centura nord a orașului):

Proiecte imobiliare în Aviației și în apropierea acestei zone

În ultimul an, la nivelul municipalității, au fost propuse mai multe proiecte imobiliare noi în zona Aviației. Unul dintre cele mai importante este cel privind construirea unui ansamblu cu patru blocuri pe str. Holboca 2B (citește detalii despre proiect). Dar, există și inițiative, cu unul, două sau trei blocuri pe str. Aeroportului (citește detalii despre un astfel de proiect).

În schimb, zona Aviației va deveni atractivă și în perspectiva nu doar a implementării proiectului privind centura Iașului, ci și proiectul Primăria de a reabilita căile de rulare a tramvaiului spre Dancu, la pachet cu modernizarea carosabilului (proiect ce are asigurată finanțarea prin fonduri europene – citește despre acest proiect).

Nu în ultimul rând, în zona Podului Sf. Ioan, în apropiere de Aviației, sunt mai multe proiecte imobiliare propuse: turnuri cu locuințe, șapte tronsoane de bloc cu opt etaje și un proiect al unui fond de investiții american.

Apartamente de vânzare Iași: oferte actualizate

Descoperă LAPIS Residence - un ansamblu rezidențial de top

Editor al publicației APIX.ro, lucrează în presă din anul 2005. De-a lungul timpului, a colaborat cu instituții de presă centrale și locale.

Articole din categoria Cartierele Iașului

To Top