Connect with us

SCHIȚĂ: cum se va dezvolta aeroportul în următorii ani

Investiția la aeroportul ieșean este estimată la circa 122 milioane euro

Proiecte publice

SCHIȚĂ: cum se va dezvolta aeroportul în următorii ani

Aeroportul Internațional Iași se va dezvolta pe partea de est. Până acum câțiva ani, conducerea aerogării a marșat pe o dezvoltare pe zona de vest, dar schimbările politice din ultimii doi ani au dus la revenirea la proiectul inițial, cel realizat de Search Corporation în 2007.

Cum arată planul de dezvoltare a aerogării ieșene, conform studiului din 2007:

Consiliul Județean a achitat atunci către proiectant o sumă de 6 milioane lei. Acum, aerogara ieșeană are în plan să lanseze o licitație pentru actualizarea studiului, iar valoarea contractului a fost estimată la 4 milioane lei. Banii au fost prinși în planul de achiziții pe acest an.

Pe partea de est urmează să fie construite un nou terminal de pasageri, două căi de degajare rapidă a pistei, o platformă de îmbarcare-debarcare și instalațiile aferente acestora (balizaj, sisteme iluminare etc.), precum și un turn de control. În prezent, estimările arată că proiectul are o valoare de circa 122 milioane euro, dar costurile vor fi actualizate după ce e finalizat noul proiect tehnic. Finanțarea ar putea fi asigurată din fonduri europene sau prin accesare de fonduri rambursabile (împrumuturi).

Cea mai importantă investiție făcută la aeroport a fost inaugurată în 2014, respectiv noua pistă de 2.400 metri. Ulterior, aerogara a cunoscut o dezvoltare semnificativă devenind în scurt timp unul dintre cele mai importante obiective de acest profil din țară. Pentru acest an se estimează un trafic de pasageri de circa 1,2 milioane de persoane.

Noua pistă, din satelit:

Apartamente de vânzare Iași: oferte actualizate

Descoperă LAPIS Residence - un ansamblu rezidențial de top

Articole din categoria Proiecte publice

To Top