Connect with us

FOTO Dacia: 454 ha, 42.500 locuitori. Care sunt „granițele” cartierului (II)

Dacia, vedere aeriană. FOTO: Tudor GHIOC

Cartierele Iașului

FOTO Dacia: 454 ha, 42.500 locuitori. Care sunt „granițele” cartierului (II)

Dacă am întreba la Primăria Miroslava unde se află Complexul ERA, atunci răspunsul ar fi fără echivoc: pe teritoriul comunei Miroslava. Dacă am întreba la Primăria Iași, răspunsul ar fi că se află în cartierul Dacia.

Continuăm astăzi prezentarea cartierelor din Iași cu Dacia. Puțini ieșeni cunosc acest lucru, dar cea mai mare parte a cartierului face obiectul unui litigiu de fond funciar între Iași și comuna Miroslava. Pe scurt, ultima autoritate locală menționată a eliberat zeci de titluri de proprietate, în anul 2006, pe șes Bahlui, pe numele unor săteni din Miroslava. Cu toate că această zonă face parte din teritoriul administrativ al Iașului, Primăria Miroslava a considerat că este în extravilanul comunei și, în baza legilor proprietății, a făcut împroprietăririle. Acesta este și principalul motiv pentru care Spitalul Regional de Urgențe nu poate fi construit pe șes Bahlui. Procesul dintre cele două autorități este pe rol și demn de precizat este că Miroslava își revendică dreptul de proprietate asupra șes Bahlui până după fabrica Antibiotice.

Litigiul dintre Iași și Miroslava ține subdezvoltată o importantă zonă a orașului (în plan depărtat, în dreapta imaginii – partea locuită a cartierului Dacia):

Potrivit evidențelor Primăriei Iași, Dacia are 454 ha și numără 42.500 locuitori, dar partea locuită cuprinde mai puțin de o treime din suprafața totală.

Utilizând instrumentul Daftlogic, putem afla suprafața locuită a cartierului Dacia: puțin peste 100 ha:

Municipalitatea consideră că limita vestică a cartierului Dacia începe undeva după complexul ERA (pe direcția Antibiotice) și cuprinde circa jumătate din amplasamentul pe care a avut loc, recent, Festivalul „Afterhills”.

În partea de sud, cartierul continuă cu limita administrativă (ne)disputată între Iași și Miroslava și, înainte de Pădurea Valea Ursului, continuă pe str. Erou Cpt. Aurelian Ionescu și pe str. Ioan D. Pastia (tronsonul arterei de circulație care merge paralel cu Bahluiul). Trecerea peste Bahlui se face în dreptul str. Sarmisegetuza, și continuă în lungimea acestei străzi, pe direcția Zimbru, limita cartierului fiind calea ferată. Până în dreptul pasajului Canta, „granița” cartierului Dacia se suprapune cu calea ferată (apropo de acest lucru, blocurile ansamblului „Dream Village” se află în capăt Dacia, nu capăt Păcurari sau capăt Canta), iar apoi „intră” pe șes Bahlui cu capătul final după Complexul ERA, în dreptul Praktiker.

Delimitarea cartierului Dacia (sursă: Primăria Iași, prelucrare Apix.ro):

Imagine din satelit din punctul de „graniță” între Dacia și Alexandru cel Bun. În stânga imaginii se desfășoară partea de cartier aflată în litigiu cu Miroslava, iar în dreapta partea locuită a Daciei:

Recent, Primăria a demarat procedurile pentru implementarea unui proiect care presupune crearea de legături rutiere între zona de șes a Daciei cu partea locuită (detalii AICI)

Citiți primul episod din „Cartierele Iașului” – Păcurari, cartierul cu 8.000 de locuitori. Curiozități

[P] Apartamente de vânzare și închiriat pe evo-imobiliare.ro

Urmărește știrile APIX.ro pe WhatsApp

Editor al publicației APIX.ro, lucrează în presă din anul 2005. De-a lungul timpului, a colaborat cu instituții de presă centrale și locale.

Articole din categoria Cartierele Iașului

Hover Image with Link

Trafic

Facebook

Tu știi în ce cartier stai?

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top