Connect with us

FOTO Care este cel mai mic cartier din Iași? Are doar 83 hectare (VI)

Cartierul Studențesc are doar 83 hectare

Cartierele Iașului

FOTO Care este cel mai mic cartier din Iași? Are doar 83 hectare (VI)

Fluxul APIX continuă campania „Tu știi în ce cartier stai?” cu prezentarea celui mai mic cartier din Iași, după suprafață: Studențesc (Tudor Vladimirescu). În evidențele oficiale ale Primăriei Iași, cartierul are o suprafață de numai 83 ha și o populație de peste 7.500 de locuitori (după domiciliu). Acest cartier este de 15 ori mai mic decât cel mai mare cartier ieșean (Bularga – Zona Industrială), dar are o populație comparabilă. Dacă includem toți studenții, populația cartierului Studențesc se dublează și este mai mare cu 50% decât cea a celui mai întins cartier din Iași.

Anterior, fluxul APIX a mai prezentat cartierele: Păcurari, Dacia, Moara de Vânt, Alexandru cel Bun și Bularga – Zona Industrială.

Delimitarea cartierului Studențesc (hartă furnizată de Primărie și prelucrată de APIX):

Limitele cartierului Studențesc:

  • „granița” începe din intersecția Podul Roș și continuă pe traseul str. Sf. Lazăr – str. Smârdan – intersecție Bucșinescu – bd. Tudor Vladimirescu – str. Ciurchi – str. Mihai Vodă Viteazul – râul Bahlui – intersecție Podul Roș.

Strada Sf. Lazăr este limita de „graniță” între zona centrală a Iașului și cartierul Studențesc. Blocurile din stânga imaginii sunt în Centru, iar cele din dreapta sunt în cartierul Studențesc:

Un punct de „graniță” între trei cartiere (Centru, Tătărași și Studențesc) este intersecția str. Ciurchi – str. Mahu – str. Mioriței.

Un alt punct de „graniță” între trei cartiere (Cantemir – Socola, Studențesc și Bularga Zona Industrială) este zona bazei Companiei de Transport Public (depou care se află, de fapt, în Bularga, nu în Tudor).

Cartierul Studențesc cuprinde una dintre cele mai dinamice zone din Iași în ceea ce privește dezvoltarea imobiliară. Este vorba despre perimetrul delimitat de străzile Profesor Anton ȘesanMelodieibd. Tudor VladimirescuSmârdan. Suprafața totală a zonei este undeva la 26 hectare, adică o treime din tot cartierul. Pe acest teren, foarte mulți oameni de afaceri au construit blocuri înalte cu toate că, anterior, zona era una cu un regim mic de înălțime.

Iată cum arăta zona înainte de „boom-ul imobiliar”:

Investiții imobiliare vor fi implementate chiar și între facultățile Universității Tehnice, APIX a prezentat un astfel de proiect AICI. Investiția a fost deja aprobată și urmează ca Primăria să elibereze autorizația de construire.

Cartierul Studențesc adăpostește unul dintre cele mai mari campusuri studențești din România. Potrivit datelor Universității Tehnice „Gh. Asachi”, campusul are o suprafață de aproape 14 ha. În interiorul campusului sunt 21 de cămine cu o capacitate de 8.000 de locuri.

Hartă campus Tudor:

Imagine din satelit a campusului, via Google Earth:

Cartierul Studențesc cuprinde și primul mall construit la Iași: Iulius Mall, pe locul unei foste cantine. Potrivit informațiilor APIX, există o intenție de extindere a proiectului pe locul actualei parcări prin construirea unei clădiri de birouri care să fie „legată” de mall printr-o pasarelă.

Aici ar putea apărea un imobil de birouri:

Zona beneficiază de legături rutiere bune cu Centrul Iașului, una dintre marile probleme fiind, însă, traficul aglomerat pe bd. Tudor Vladimirescu. O soluție vehiculată de peste doi ani la nivelul municipalității vizează supralărgirea bulevardului între Facultatea de Chimie și pod Tudor Vladimirescu, dar la licitația organizată recent nu s-a prezentat niciun ofertant.

Scopul campaniei „Tu știi în ce cartier stai?” este de a prezenta delimitările corecte ale cartierelor din Iași, așa cum apar acestea în evidențele Primăriei Municipiului Iași. În acest sens, fluxul APIX a solicitat informații oficiale de la instituție care ne-a furnizat o hartă detaliată cu cele 17 cartiere ale Iașului. Până acum, am prezentat șase dintre ele: Păcurari, Dacia, Moara de Vânt, Alexandru cel Bun și Bularga – Zona Industrială  și, astăzi, Studențesc. În perioada următoare, vom continua să prezentăm detalii despre celelalte 11 cartiere: Aviației, Bucium, Cantemir – Socola, Centru, Copou, CUG, Frumoasa, Galata – Mircea, Nicolina, Tătărași și Țicău Sărărie.

Află cum te poți promova pe fluxul APIX.

Apartamente de vânzare Iași: oferte actualizate

Urmărește știrile APIX.ro pe WhatsApp

Editor al publicației APIX.ro, lucrează în presă din anul 2005. De-a lungul timpului, a colaborat cu instituții de presă centrale și locale.

Articole din categoria Cartierele Iașului

To Top