Connect with us

Biletele CTP se scumpesc din iunie, dar în fiecare vineri călătoriile vor fi gratuite

Local

Biletele CTP se scumpesc din iunie, dar în fiecare vineri călătoriile vor fi gratuite

Plenul Consiliului Local (CL) va aproba pe 30 mai noua politică de tarifare a CTP: un bilet va fi 20% mai scump, iar un abonament cu 37%. În schimb, în fiecare vineri, până la sfârșitul acestui an, toate călătoriile cu CTP pe raza orașului Iași vor fi gratuite – Primăria va acorda o compensație de 1,9 mil. lei de la bugetul local pentru implementarea unei astfel de măsuri.

Noile tarife vor intra în vigoare din luna iunie, iar biletul cu o valabilitate de 120 minute va costa 3 lei. Pentru călătoriile în zona metropolitană, costul va fi 4 lei. Scumpirile vor afecta şi celelalte tipuri de tichete: abonament o zi (noul cost este de 12 lei), abonament 7 zile (30 lei), abonament 30 zile (oraş – 110 lei, metropolitan – 150 lei), abonament 6 luni (550 lei) şi abonamentul pentru un an (1.100 lei). Abonamentul dedicat turiştilor va avea o valoare de 40 lei (3 zile).

În acest an, CTP a estimat un buget de 179 milioane lei, în condiţiile în care aportul din bani publici se ridică la peste 135 milioane lei (diferenţele de tarif la gratuităţi şi reduceri şi compensaţia). Compensaţia este menită, conform normelor europene, să asigure funcţionarea activităţii CTP, în condiţiile în care este un serviciu public de interes general.

Principalele motive invocate de către CTP pentru creşterea tarifelor constă în modul în care au evoluat cheltuielile companiei în ultimii 4 ani de la ultima ajustare a tarifelor: de exemplu, cheltuielile cu combustibilul au crescut cu 56%, iar cele cu energie electrică cu 257%. În ciuda majorării cu 20%, preţul unui bilet CTP este unul competitiv faţă de alte oraşe din ţară. De exemplu, acelaşi tarif pentru un bilet este şi în Capitală, cu diferenţa că valabilitatea este de 90 minute (la Iaşi – 120 minute). În Cluj, un bilet de 60 minute costă 5 lei, iar, în Timişoara, acelaşi tip de tichet este 4 lei, în timp ce la Constanţa ajunge la 2 lei. În Oradea, biletul este 4 lei, dar este valabil o singură călătorie.

Lista completă a noilor tarife CTP care vor intra în vigoare din luna iunie:

Coordonator al proiectului Apix.ro, lucrează în presă din anul 2005. De-a lungul timpului, a colaborat atât cu mass-media locale, cât și centrale.

Articole din categoria Local

Trafic

Facebook

Tu știi în ce cartier stai?

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top