Studii și analize
BNR: cea mai mare scădere a investițiilor imobiliare a fost în Capitală în acest an/Care este situația la Iași
Banca Națională a României (BNR) a publicat zilele trecute raportul de sustenabilitate financiară, o publicație periodică care trece în revistă principalele riscuri la adresa stabilității financiare. Raportul face referire și la piața imobiliară, iar una dintre concluziile BNR este că, în primele nouă luni ale anului 2023, rata investițiilor a crescut substanțial.
Potrivit BNR, cea mai mare scădere a fost în București, în timp ce în marile centre regionale (Cluj, Brașov, Iași, Timiș) „intensitatea scăderii a fost mai mică”.
- „În România, activitatea pe piața imobiliară comercială a încetinit în prima parte a anului, în linie cu evoluțiile la nivel regional. Volumul investițiilor s-a redus semnificativ, cu circa 63 la sută în primele 9 luni ale anului 2023 față de perioada similară a anului trecut (la 243 milioane de euro). La nivel regional, cea mai mare scădere a investițiilor a fost în București (-73 la sută), concomitent cu o scădere de intensitate mai mică (-47 la sută) a investițiilor în marile centre regionale (județele Cluj, Brașov, Iași, Timiș). În funcție de destinație, investițiile au fost orientate preponderent spre spații comerciale, urmate de cele de birouri (23 la sută) și cele industriale (16 la sută). Cei mai importanți investitori de pe piața din România în T3 2022, după proveniența capitalului, au fost investitorii autohtoni (38 la sută), urmați de cei greci (32 la sută), belgieni (16 la sută) și germani (14 la sută)” – fragment din raportul BNR.
Investițiile pe care BNR le ia în considerare includ doar tranzacții de cel puțin 5 milioane euro, conform raportului citat.
- BNR – Tranzacțiile imobiliare au consemnat un recul în perioada ianuarie-septembrie 2023 față de ianuarie-septembrie 2022, atât la nivel național (-18 la sută), cât și în principalele centre regionale (-21 la sută în București și Iași, -16 la sută în Constanța, -14 la sută în Cluj, -10 la sută în Brașov). Discrepanțele la nivel teritorial se manifestă și din punct de vedere al activității de tranzacționare, cea mai importantă scădere regăsindu-se în județul Olt (-68 la sută), urmat de Teleorman (-55 la sută), în timp ce la polul opus se situează județele Călărași (+23 la sută) și Alba (+21 la sută).
Cei interesați pot descărca raportul integral al BNR la ACEST LINK.