Connect with us

Iași: Ce cotă de piață au afacerile cu închirierea de apartamente în regim hotelier

Studii și analize

Iași: Ce cotă de piață au afacerile cu închirierea de apartamente în regim hotelier

Direcția Județeană de Statistică (DJS) include în statisticile lunare privind turismul la Iași șapte tipuri de unități de cazare, iar unul dintre acestea vizează „apartamente și camere de închiriat”, respectiv o afacere care a luat un avânt puternic în ultimii ani – proprietarii de mai multe locuințe preferă să închirieze în sistem Airbnb/Booking unele dintre apartamente, veniturile fiind mult mai consistente.

Cel mai probabil, nu toți cei care desfășoară o astfel de activitate o și declară la ANAF, iar datele DJS sunt afectate din acest punct de vedere: un lucru cert este că apartamentele în regim hotelier ocupă locul doi în topul preferințelor turiștilor care vin la Iași, după hoteluri.

DJS înregistrează lunar numărul de înnoptări în structuri de primire turistică – APIX.ro prezintă mai jos situația pe primele nouă luni ale anului 2023, la nivelul întregului județ:

  • hotelurile dețin o cotă de piață de 80%: aproape 390.000 de înnoptări
  • apartamentele în regim hotelier și pensiunile turistice au fiecare câte 6%, respectiv circa 30.000 de înnoptări
  • în top urmează pensiunile agroturistice, cu 3,7% – aproape 18.000 de înnoptări, în timp ce, la moteluri, au fost circa 15.000 înnoptări (3%)
  • vilele și cabanele turistice au fiecare o cotă de piață de 0,5%, respectiv sub 3.000 de înnoptări

O căutare efectuată de APIX.ro pe site-ul Booking în cursul zilei de ieri a revelat că în zona Iașului sunt disponibile circa 370 de apartamente în regim hotelier. Dacă toate aceste structuri figurează în statisticile DJS, atunci în fiecare apartament ar fi contabilizate circa 9 înnoptări/lună. Foarte probabil, numărul de înnoptări este mai mare întrucât nu toate apartamentele sunt înregistrate oficial. În schimb, cert este că, în prezent, astfel de structuri de cazare au devenit a doua opțiune a turiștilor care vin la Iași, după hoteluri.

Sursa: buletinul statistic lunar trimis presei de DJS Iași

Urmărește știrile APIX.ro pe WhatsApp

Articole din categoria Studii și analize

Hover Image with Link

Trafic

Facebook

Tu știi în ce cartier stai?

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top