Connect with us

Bucium: 20 de blocuri lângă Spitalul Socola

Investiții private

Bucium: 20 de blocuri lângă Spitalul Socola

Două proiecte cu impact semnificativ pentru traficul din Bucium au fost aprobate pe repede-înainte de către Comisia de urbanism. Însumat, cele două inițiative totalizează aproape 20 de blocuri (cu 4 și 7 etaje) și 1.032 de locuri de parcare. Ce înseamnă acest lucru pentru șos. Bucium, o șosea deja destul de aglomerată la orele de vârf? Un aflux de peste 1.000 de mașini în trafic.

În cazul ambelor proiecte, în planurile urbanistice zonale se arată că infrastructura rutieră actuală este „subdimensionată” pentru traficul preconizat și se recomandă lărgirea străzilor.

Cea mai mare amploare este în cazul proiectului propus de urmașii fostului primar de Iași, Alfred Winkler. Moștenitorii au în proprietate 50.230 mp, teren câștigat în instanță și care, anterior, a fost administrat de Spitalul Socola.

Amplasamentul deținut de urmașii lui Alfred Winkler

Amplasamentul are deschidere la str. Vișan și șos. Bucium, dar traficul va fi descărcat în special pe ultima arteră rutieră menționată, având în vedere și faptul că, în prezent, între teren și str. Vișan există o diferență de nivel.

Prin planul urbanistic sunt prevăzute 749 locuri de parcare: 549 pentru locatari și 200 pentru spațiile comeciale.

Amplasarea celor 13 blocuri (în partea de jos a planșei se află șos. Bucium)

Celălalt proiect urbanistic aparține tot unor persoane fizice, dar suprafața deținută de acestea este mai mică (cca 8.000 mp). Terenul este vizavi de Spitalul Socola, cel mai mare proprietar fiind Ion Bunduc. Proiectul prevede construire a cinci blocuri (cu 4 și 7 etaje), trei dintre ele legate cu imobile cu un regim mai mic de înălțime.

Amplasamentul de vizavi de Socola

În ceea ce privește traficul, prin PUZ se propune realizarea unei bretele prin spatele amplasamentului, în paralel cu pârâul Vămășoaia, arteră nouă care va face legătura cu str. Trei Fântâni. Nu este clar cine ar urma să-și asume finanțarea unei astfel de investiții.

În ceea ce privește parcările, în planul urbanistic sunt prevăzute 283 de locuri: 259 pentru locatari și 24 la spații comerciale.

Amplasarea celor 5 blocuri (în partea de sus a planșei a șos. Bucium)

Cele două proiecte au fost aprobate într-un ritm controversat: cererile la Comisia de urbanism au avut număr de înregistrare pe 2 octombrie, iar în discuția forului au intrat pe 18 octombrie, un record al ultimilor ani.

Mai mult, nu este clar ce tip de consultare publică a realizat Primăria Municipiului Iași atât timp cât abia pe 30 octombrie este programată o „dezbatere” publică la sediul instituției pentru aceste proiecte. Planurile urbanistice nu au fost afișate pe site-ul municipalității, dar oficialii instituției au susținut că se află pe Google Drive încă din data de 8 octombrie. Dar, link-urile din anunțurile publice ale Primăriei pe tema dezbaterii din 30 octombrie nu cuprind adrese de Google Drive ci două destinații către pagini inexistente ale municipalității.  

Apartamente de vânzare Iași: oferte actualizate

Descoperă LAPIS Residence - un ansamblu rezidențial de top

Editor al publicației APIX.ro, lucrează în presă din anul 2005. De-a lungul timpului, a colaborat cu instituții de presă centrale și locale.

Articole din categoria Investiții private

To Top