Connect with us

Buget de 126 milioane euro alocat în acest an de Delgaz Grid pentru investiții în rețele

Investiții private

Buget de 126 milioane euro alocat în acest an de Delgaz Grid pentru investiții în rețele

Delgaz Grid, companie membră a Grupului E.ON România, va investi în acest an 612 milioane de lei (126 milioane euro), prioritar pentru modernizarea și extinderea reţelelor de distribuţie a gazelor naturale şi energiei electrice.

Bugetul alocat investițiilor este cu 11% mai mare decât cel din anul precedent, fiind totodată cel mai mare din ultimii 16 ani, de la intrarea E.ON pe piața de energie din România. În 2020 compania a investit 550 milioane lei (114 milioane de euro), în special pentru modernizarea sistemului de distribuție.

În acest an compania și-a propus să investească 612 milioane lei (126 milioane euro), conform următoarelor informații care au făcut obiectul unui comunicat de presă al Delgaz:

  • Gaze naturale – sunt prevăzute investiţii de 285 milioane lei (58 milioane euro), în creștere cu 8% față de anul 2020, obiectivul principal fiind modernizarea de conducte şi branşamente de gaze naturale (prin înlocuire şi protecţie catodică). Totodată, pentru îmbunătățirea calității serviciului vor fi modernizate stații de reglare măsurare (SRM). O altă prioritate pentru acest an o reprezintă extinderea sistemului de distribuție a gazelor naturale și racordarea noilor consumatori.
  • Energie electrică – sunt programate investiţii în valoare de 327 milioane lei (67 milioane euro), în creștere cu 15% față de anul 2020, din care 26,5 milioane lei (5,4 milioane euro) reprezintă fonduri UE, în principal pentru continuarea implementării SCADA şi automatizarea sistemului de distribuţie urban și rural, SMART metering, modernizarea reţelelor aeriene, a staţiilor și posturilor de transformare, extinderea rețelei de distribuție pentru racordarea de noi consumatori, precum şi pentru îndeplinirea cerinţelor din standardul de performanţă.
  • SMART Metering – în acest an ne-am propus instalarea a peste 22.000 de contoare inteligente și astfel circa 22% dintre clienții Delgaz Grid vor avea contorizare SMART. Pentru perioada 2021-2028 ne propunem montarea a încă 387.000 de contoare, ceea ce înseamnă că 45% dintre clienți vor avea instalate contoare inteligente până la sfârșitul anului 2028.

Proiecte de investiții cu fonduri europene

  • Fonduri europene – accesarea surselor de finanțare europeană reprezintă o prioritate pentru companie în vederea realizării obiectivelor de modernizare și digitalizare a infrastructurii de distribuție a energiei electrice. La acest moment, cinci proiecte, în valoare de 191,5 milioane lei, cu cofinanțări de 118,7 milioane lei, se află în diferite stadii de implementare.Două dintre acestea vizează modernizarea şi integrarea în SCADA a opt stații de transformare din județele Iași și Vaslui, un altul vizează montarea a 10.000 de contoare inteligente pentru consumatori din municipiul Iași, iar cel mai recent proiect aprobat are ca obiectiv implementarea unui sistem de control inteligent al rețelei de distribuție de energie electrică (ADMS)  într-o zona omogenă cu consumatori preponderent casnici din municipiul Suceava.De asemenea, Delgaz Grid are în implementare un proiect ce urmărește obiective de securitate cibernetică în valoare totală de 1 milion lei, din care 0,7 milioane lei reprezintă cofinanțare nerambursabilă.Totodată, compania a depus patru proiecte în valoare de circa 181 milioane lei, care se află în diferite etape ale procesului de evaluare la nivelul autorităților responsabile.

Delgaz Grid operează o reţea de gaze naturale de 23.300 km în 20 de judeţe din partea de Nord şi de Vest a României (Cluj, Bistrița Năsăud, Maramureș, Satu Mare, Sălaj, Timiș, Arad, Bihor, Caraș-Severin, Hunedoara, Mureș, Sibiu, Alba, Harghita, Iași, Botoșani, Vaslui, Suceava, Neamț şi Bacău) şi o reţea de electricitate de 82.300 km în şase judeţe din Moldova: Bacău, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Suceava şi Vaslui.

Articole din categoria Investiții private

Trafic

Facebook

Tu știi în ce cartier stai?

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top