Connect with us

Bugetul de dezvoltare al mun. Iași: 607 milioane lei/Lista principalelor investiții

Licitația pentru pasajele din Podu Roș ar putea fi lansată în acest an

Proiecte publice

Bugetul de dezvoltare al mun. Iași: 607 milioane lei/Lista principalelor investiții

Primarul Mihai Chirica a anunțat ieri un buget general consolidat de 1,4 miliarde lei, sumă ce cuprinde atât bugetul local (1,1 miliarde lei), cât și cheltuielile instituțiilor din subordine.

Cheltuielile de investiţii ale Primăriei pe anul în curs se cifrează în jurul a 600 milioane lei, cel puţin aceasta este estimarea la început de an. To­tuşi, contextul este unul favorabil pentru un grad de realizare mai mare decât anul trecut, fiind vor­ba despre proiecte demarate deja în anii precedenţi şi în cazul cărora „caimacul“ fondurilor UE este aşteptat anul acesta.

Un exemplu vizează rea­bilitarea căilor de rulare a tramvaielor: bld. Tudor Vladimirescu, Cinci Drumuri – str. Pădurii – str. Nicoriţă, Piaţa Podu Roş – intersecţie bld. Primăverii, bld. Virgil Săhleanu – intersecţie bld. Metalurgiei – rond Ţuţora şi Iaşi – Dancu. Pentru toate aceste tronsoane au fost organizate licita­ţiile, primele patru menţionate fiind în faza de lucrări sau de pregătire a lucrărilor, în timp ce în cazul Iaşi – Dancu urmează să fie semnate contractele, atât cel de finanţare, cât şi cel de lucrări.

La pachet intră şi achiziţionarea a 16 tramvaie noi, mijloace de transport care sunt deja în producţie la fabrica Bozankaya din Turcia. În context, amintim că Iaşul va beneficia de alte 16 tramvaie care vor fi fabricate în Polonia de către PESA şi 44 de autobuze electrice, în baza unui parteneriat Primărie – Ministerul Dezvoltării, achiziţiile fiind finanţate tot cu fonduri UE, dar unde lider de proiect este autoritatea centrală.

În ceea ce priveşte reabilitarea infrastructurii rutiere, primarul a nominalizat ieri mai multe străzi în cazul cărora ori se va face recepţia în acest an, ori vor fi demarate lucrări: şos. Iaşi – Bârnova, Petre Vancea, Strugurilor (inclusiv aleea cu ace­laşi nume), şos. Iaşi – Voineşti, Transilvaniei, Bu­covinei, Olteniei, Semănătorului, Viticultori, Mi­ro­nescu, Luca Arbore, Dochia, Roşcani, Ţicăul de Jos, Tudor Vladimirescu (supralărgirea din faţa Facultăţii de Chimie), drumul spre Aeroport (proiectare), şos. Bucium (proiectare), Gloriei, aleea Copou, Dr. Vicol, Muntenimii, Teascului şi legătura dintre şos. Arcu şi str. Păcurari (pe lângă pasajul Octav Băncilă).

Primarul Mihai Chirica a mai spus că, în acest an, municipalitatea va finaliza proiectarea celor două pasaje din Podu Roş, în buget fiind alocate sume inclusiv pentru lansarea licitaţiei de execuţie, dar cu precizarea că finanţarea lucrărilor va fi asigurată cel mai probabil prin intermediul unui împrumut, având în vedere valoarea investiţiei (circa 83 milioane lei).

O premieră în Iaşi la nivel de investiţii vizează construirea unei parcări supraterane cu bani de la bugetul local, amplasamentul fiind pe str. Muşatini din cartierul Alexandru cel Bun. „Parcarea are 255 locuri, ocupă o suprafaţă de aproximativ 2.500 mp şi este structurată pe trei etaje“, a declarat primarul Chirica.

Alte investiţii enumerate de edil constau în: modernizarea de spaţii de joacă, amenajarea de terenuri de sport la şcoli, a unor noi peroane (la Sala Polivalentă şi mutarea actualului peron din dreptul autogării Codreanu spre str. Bacinschi), restaurarea de monumente istorice (Palatul Braunstein, Muzeul de Istorie Naturală, Baia Turcească, ansamblul Mănăstirii Frumoasa), sistem de e-ticketing în transportul public, staţii automate pentru închirierea de biciclete, continuarea lucrărilor pentru reabilitarea sistemului de termoficare, amenajarea de noi spaţii verzi (zona C.A. Rosetti şi revitalizarea a cinci terenuri degradate din cartiere), modernizarea sistemului de iluminat public, investiţii în educaţie şi în sănătate.

Citește mai multe în Ziarul de Iași

Apartamente de vânzare Iași: oferte actualizate

Descoperă LAPIS Residence - un ansamblu rezidențial de top

Articole din categoria Proiecte publice

To Top