Connect with us

Carantina „de noapte” va fi valabilă la Iași în toate zilele săptămânii: trebuie completate declarații – care sunt excepțiile?

Local

Carantina „de noapte” va fi valabilă la Iași în toate zilele săptămânii: trebuie completate declarații – care sunt excepțiile?

UPDATE: La finalul textului puteți consulta comunicatul integral al CJSU cu restricțiile impuse în municipiul Iași (valabile și pentru cele 11 localități care au trecut pragul de 7,5)

Municipiul Iași a trecut astăzi pragul de 7,5 de infectări la 1.000 de locuitori, ceea ce va determina o nouă decizie a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU). Principala măsură care urmează să fie adoptată vizează instituirea carantinei „de noapte” în toate zilele săptămânii, nu doar în weekend. Persoanele vaccinate și cele trecute prin boală vor avea în continuare libertate de mișcare, în timp ce persoanele nevaccinate vor fi nevoite să completeze declarații pe propria răspundere.

Potrivit informațiilor furnizate de Instituția Prefectului, mun. Iași a atins o rată de infectare de 7,9. Peste pragul de 7,5 se află și majoritatea comunelor limitrofe Iașului, la Valea Lupului fiind o rată de 12,1 – cea mai mare din județ. Instituirea carantinei „de noapte” în toate zilele săptămânii va fi decisă astăzi, CJSU urmând să aibă o întâlnire în acest sens, și va intra în vigoare de mâine, conform surselor APIX.ro, fiind valabilă timp de două săptămâni.

Carantina „de noapte” este (sau va fi) valabilă pentru următoarele localități: Iași, Aroneanu (8,9), Bârnova (7,8), Bivolari (8,1), Ciurea (8,4), Cucuteni (8,8), Dumești (8,8), Holboca (7,7), Miroslava (9,8), Probota (10,1), Rediu (10,3) și Valea Lupului (12,1). La finalul acestui text, puteți consulta lista tuturor localităților cu ratele de infectare comunicate astăzi, 8 octombrie, de către Instituția Prefectului.

Potrivit reglementărilor legale, circulația persoanelor în afara locuinței în intervalul orar 20.00 – 5.00 va fi interzisă, cu următoarele excepții:

a) deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi;

b) deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță, precum și pentru achiziționarea de medicamente;

c) deplasări în afara localităților ale persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicției, cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane, și care poate fi dovedit prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei;

d) deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori decesul unui membru de familie;

Măsura de interzicere nu se aplică persoanelor care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, respectiv persoanelor care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180- a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2 şi care fac dovada îndeplinirii acestei condiţii prin intermediul certificatului de vaccinare, pe suport hârtie sau în format electronic, sau al certificatului digital al Uniunii Europene privind COVID-19.

De asemenea, NU se aplică nici persoanelor fizice provenite din state ale căror autorităţi nu emit certificate digitale ale Uniunii Europene privind COVID-19 sau documente compatibile cu aceste certificate, vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, respectiv persoanelor care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARSCoV-2 şi care fac dovada îndeplinirii acestei condiţii prin documente, pe suport hârtie sau în format electronic, care să ateste vaccinarea acestora.

Atestarea vaccinării, testării sau vindecării de infecţia cu virusul SARS-CoV-2 se realizează prin intermediul certificatelor digitale ale Uniunii Europene privind COVID-19, în conformitate cu prevederile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 68/2021 privind adoptarea unor măsuri pentru punerea în aplicare a cadrului european pentru eliberarea, verificarea şi acceptarea certificatului digital al Uniunii Europene privind COVID pentru a facilita libera circulaţie pe durata pandemiei de COVID-19, cu modificările şi completările ulterioare”, se arată într-o hotărâre precedentă a CJSU cu referire la altă localitate din Iași care a trecut pragul de 7,5.

Carantina „de noapte” nu se mai aplică în momentul în care rata de infectare scade (sau este egală) cu 7. Amintim că la Iași există și alte restricții la acest moment, restricții pe care le puteți consulta AICI.

UPDATE – Comunicatul CJSU care cuprinde lista tuturor restricțiilor (în finalul comunicării, puteți consulta aspectele legate de carantina „de noapte”:

Apartamente de vânzare Iași: oferte actualizate

Descoperă LAPIS Residence - un ansamblu rezidențial de top

Articole din categoria Local

To Top