Connect with us

ACTUALIZAT Lista restricțiilor care vor fi impuse la Iași odată cu creșterea numărului de cazuri Covid

Local

ACTUALIZAT Lista restricțiilor care vor fi impuse la Iași odată cu creșterea numărului de cazuri Covid

UPDATE. Între timp, a venit și confirmarea oficială de la Instituția Prefectului: municipiul Iași are acum o rată de infectare de 6,58 la mie. Urmează ca autoritățile să adopte o decizie pentru noi restricții, conform celor precizate mai jos, respectiv hotărârea guvernului de sâmbăta trecută.

UPDATE (16.45). Instituția Prefectului a comunicat lista măsurilor care intră în vigoare chiar de astăzi odată cu depășirea pragului de 6 infectări la o mie de locuitori. Puteți consulta lista integrală în acest document. De remarcat că hotărârea autorităților NU cuprinde și obligativitatea purtării măștii de protecție și în spațiile deschise. În schimb, a intrat în vigoare „carantina de weekend”.

Știrea inițială: Municipiul Iași va depăși astăzi, 5 octombrie, cel mai probabil, pragul de 6 infectări la o mie de locuitori, ceea ce va determina ca, cel târziu de mâine, să intre în vigoare un nou set de restricții. Ieri, la amiază, rata de infectare era de 5,93, astfel că toate prognozele arată că pragul de 6 va fi depășit astăzi.

Amintim că în aceste zile ar urma să înceapă la Iași pelerinajul la Sf. Parascheva, ceea ce va determina mari aglomerări de oameni în zona centrală a orașului și nu numai, astfel că riscul epidemiologic va crește.

O decizie recentă a guvernului, de weekendul trecut, a „relaxat” restricțiile după trecerea pragului de 6 la mie față de măsurile care erau valabile acum o săptămână: astfel, de exemplu, nu se mai închid baruri sau restaurante și a crescut gradul de participare la evenimente. Noile măsuri fac posibile și desfășurarea pelerinajului. Doar în situația în care Iașul va trece pragul de 7,5 la mie ar putea fi probleme întrucât la îndeplinirea unei astfel de rate de infectare se impune carantină în toate zilele săptămânii, iar deplasarea este condiționată. Chiar și așa, persoanele vaccinate și cele trecute prin boală nu vor avea probleme: nu vor avea nevoie de declarație pe proprie răspundere, dar vor trebui să aibă certificatul verde la îndemână.

 • Măsurile de mai jos sunt extrase din decizia recentă a guvernului – în mod normal, după trecerea pragului de 6 la mie, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență trebuie să se întrunească și să decidă aplicarea lor la nivel local. Vom reveni asupra textului în momentul în care decizia CJSU va fi disponibilă, cel mai probabil în a doua parte a acestei zile sau cel târziu mâine dimineață.

Cele mai importante restricții care vor fi impuse la Iași, conform ultimei decizii a guvernului adoptată weekendul trecut:

 • localitățile cu peste 6 la mie intră în carantină în weekend, când circulația între orele 20.00 și 5.00 se face doar cu declarație pe proprie răspundere. Sunt exceptați de la această măsură cei care au schema completă de vaccinare (min 10 zile de la îndeplinirea schemei) și cei care au trecut prin boală (cei care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară infectării). În localitățile care vor depăși și pragul de 7,5 la mie, carantina se va impune în toate zilele săptămânii
 • programul activităților economice este permis până la ora 24.00, iar, în weekend, până la ora 22.00, când incidența este între 6 și 7,5 la mie. Dacă incidența trece de 7,5 la mie astfel de activități sunt permise doar până la ora 22.00.
 • masca devine obligatorie și pe stradă pentru localitățile care depășesc peste 6 la mie
 • important: școlile rămân deschise indiferent de rata de infectare

Celelalte măsuri aprobate recent de guvern fac referire numărul maxim de persoane care pot participa la un eveniment și la capacitatea maximă care trebuie ocupată în locul desfășurării evenimentului, astfel:

 • competiții sportive (50% din capacitate maximă a spațiului)
 • cinematografe, instituții de spectacole și concerte, desfășurarea în aer liber a spectacolelor, festivaluri publice și private sau alte evenimente culturale (50% din capacitate maximă a spațiului)
 • spectacole de tip drive-in (maxim 4 persoane în autovehicul)
 • activități recreative și sportive în aer liber – cel mult 10 persoane
 • nunți, botezuri și alte evenimente private (50% din capacitate, dar nu mai mult de 200 de persoane)
 • cursuri de instruire, workshopuri și conferințe (50% din capacitate)
 • proteste și demonstrații – maximum 100 de persoane
 • în toate celelalte cazuri (baruri, restaurante, cafenele, săli de jocuri etc.) se aplică tot procentul de 50% din capacitate

Apartamente de vânzare Iași: oferte actualizate

Urmărește știrile APIX.ro pe WhatsApp

Articole din categoria Local

To Top