Connect with us

Castelul de la Miclăușeni: ce amenjări vor fi făcute în zona clădirii care va fi restaurată?

Repere istorice

Castelul de la Miclăușeni: ce amenjări vor fi făcute în zona clădirii care va fi restaurată?

Castelul Sturdza de la Miclăușeni va intra în acest an într-un proces de renovare, finanțarea pentru restaurarea monumentului istoric fiind asigurată prin PNRR, în timp ce, în cadrul unui alt proiect, vor fi făcute lucrări de protecție în vecinătatea clădirii, prin delimitări funcționale, sistematizare verticală drumuri, alei și altele.

În prezent, cel mai avansat proiect este cel privind amenajările din vecinătate, proiectul fiind pe punctul de a primi autorizația de construire. Apix.ro vă prezintă principalele lucrări care vor avea loc lângă unul dintre cele mai vizitate obiective din județul Iași.

Terenul pe care se află înclusiv castelul are o suprafață totală de 125.019 mp, dar amenajările vor fi făcute doar pe o suprafață de 4.000 mp. În primul rând este vorba despre zona delimitată de restaurant și corpul administrativ.

„Se propune amenajarea unei pergole cu stâlpi de piatră la interior și stâlpi din lemn la exterior spre imobile care închide o grădină cu plante perene și cu un bazin decorat cu nuferi în mijloc. Din punct de vedere funcțional, pergola este o extindere a zonei de restaurant, cu locuri de luat masa (cca 40 de locuri)”, se precizează într-o documentație aferentă proiectului, act consultat de Apix.ro.

Pergola va avea o suprafață construită de 133 mp. Alte lucrări vor avea în vedere zona grădinii care este delimitată de două spații de cazare (Casa Sf. Nicolae și Casa Macrina). „Pentru acest proiect s-au adoptat soluții de sistematizare verticală a terenului, realizarea unor alei carosabile și pietonale, propunându-se lucrări de colectare a apelor pluviale”, se precizează în raport.

Celelalte tipuri principale de lucrări constau în amenajarea rețelelor de utilități (apă, canalizare, electric etc.), inclusiv a sistemului de irigații care va deservi o zonă de peste 2.500 mp.

  • Actualul castel, monument istoric de artă gotică, a fost ridicat între anii 1880 – 1904 de către George A. Sturza şi soţia sa Maria (născută Ghica) pe locul unui vechi conac din 1755 (din care au mai păstrat câteva odăiţe şi inscripţia de atestare). Majoritatea decoraţiilor exterioare ale castelului reiau detalii din stema sturzeştilor, la care se adaugă emblema castelanului George A. Sturza, inspirată de icoana Sfântului Gheorghe (aceeaşi emblemă apare şi pe placa de marmură a mormântului castelanului, aflat în stânga bisericii) [sursa]

Apartamente de vânzare și închiriat pe evo-imobiliare.ro

Urmărește știrile APIX.ro pe WhatsApp

Articole din categoria Repere istorice

Hover Image with Link

Trafic

Facebook

Tu știi în ce cartier stai?

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top