Arhitectură și urbanism
Cât de importante sunt comunicarea și promovarea în industriile creative
Ordinul Arhitecților din România Filiala Teritorială Iași (OAR IAȘI) a organizat un eveniment despre importanța comunicării și promovării în domeniul industriilor creative. Acest eveniment, desfășurat joi, 5 octombrie, a adunat laolaltă, la Palatul Braunstein, în cadrul Centrului Cultural European, unde OAR IAȘI se află printre membrii fondatori, peste 70 de tineri creatori din domeniul arhitecturii, designului interior, a modei, dar și spectatori interesați să afle viziunea și poveștile profesionale ale unor tineri care au reușit în domeniile lor de excelență.
Gazda evenimentului a fost Armina Popeanu, mintea creativă din spatele aBC- a Business of Creativity, un concept original care îmbină noțiuni de business, dezvoltare personală, industrii creative, antreprenoriat și mentorat.
„Fac asta printr-un proces inovator 360 de grade care combină tehnici de descoperirea și înțelegerea nevoilor beneficiarilor, cu concepte contemporane de design, arhitectură de interior și soluții smart. Îmi folosesc abilitățile de coordonare și experiența antreprenorială pentru a oferi soluții complete celor cu care lucrez, astfel încât experiența de lucru cu mine ca arhitect să fie una naturală, fluenă și liniștită”, a spus Armina Popeanu.
Invitații serii au fost Adriana Gheorghiescu (arhitect, fondator MIOLK), Ștefan Bugalete (designer de interior fondator SBDS), Eliza Yokina (arhitect, partener CUMULUS) și Alexandra Andriescu (designer vestimentar, fondator Maison Chouchou).
Adriana Gheorghiescu este arhitect și cofondator MIOLK – un birou de arhitectură recunoscut la nivel național pentru un proces de proiectare inovativ, bazat pe investirea și ghidarea beneficiarului în rol de co-creator. Trei fraze definesc modul de lucru al Adrianei: Ne pasă mai mult de om decât de fațade, Casa în care locuiești trebuie să te poată însoți într-o evoluție permanentă, Casele care cântă cu lumină dezlănțuie în noi bucuria de a trăi.
- Ai nevoie de timp pentru explorare înainte să faci acest pas, timp în care să aduni informații din interiorul tău (ce este cu adevărat important pentru tine) și din exterior (ce oportunități există). De exemplu, eu aveam 2 opțiuni pentru nișare: 1) employee engagement pentru companii IT cu angajați care lucrează remote și 2) suport pentru antreprenorii solo care vor să-și construiască un business aliniat la valorile și aspirațiile personale – Adriana Gheorghiescu
Ștefan Bugalete este un arhitect devenit designer de interior, fondator al Ștefan Bugalete Design Studio. Filosofia în jurul căreia se conturează rezultatul muncii sale este acela al minimalismului funcțional. Ștefan Bugalete este arhitect cu peste 8 ani de experiență în domeniul designului de interior, reflectată atât pe plan național, dar și internațional, în numeroase proiecte din sfera rezidențială și HoReCa.
- Amenajarea unui cămin presupune mai mult decât simpla poziționare a anumitor corpuri de mobilier în locurile potrivite sau decorarea spațiului cu elemente decorative. Toate acestea, alături de paleta cromatică, de diversitatea texturală și de calitatea materialelor folosite trebuie să se regăsească într-un echilibru perfect – Ștefan Bugalete
Eliza Yokina caută prin arhitectură și design o formă de raportare la lume, o modalitate de a înțelege mai bine viața și societatea în care trăim. În trecut a fondat Biroul de arhitectură SYAA, este membru fondator al Asociaţiei „De-a Arhitectura” – ce aduce cultura mediului construit în școli și Senior Partner în Cumulus Architecture Office. Este câștigătoare de trei ori a Anualei de Arhitectură București și premiată la „Gala Bun de Tipar” 2012 cu cartea sa, „Vise Despre Case”.
- M-am îndrăgostit de arhitectură încă în primul an de facultate şi am fost fascinată de lumea care s-a deschis în faţa mea prin arhitectură. O fascinaţie ce nu a încetat nici azi, un domeniu ce continuă să mă surprindă să îmi ofere bucurie, să mă tulbure – Eliza Yokina
Alexandra Andriescu este absolventă a Universității de arte „George Enescu” din Iași, ulterior completându-și cunoștințele în Franța, la École européenne supérieure d’art de Bretagne – Rennes. A fondat Maison Chouchou, un atelier de design care mizează pe vânzarea de produse unicat, de producție redusă, cu un impact mic asupra mediului, realizate la comandă și personalizate. Maison Chouchou s-a născut din dorința de a pune pictura în mișcare, Alexandra reușind să ducă numele brandului peste hotare, paltoanele sale ajungând în New York, Japonia, Franța, Blegia și Danemarca.
- Faci artă, dar dacă nu faci și business, arta rămâne doar în stadiul creativ, estetic.Arta businessului este ceva mai rafinat. Arta trebuie scoasă pe stradă, trebuie văzută, trebuie simțită. Am vrut să aduc culoare pe străzi – Alexandra Andriescu
Discuțiile au fost axate pe viziunea despre dezvoltarea unui business creativ, în care beneficiarul este punctul central, dar creativitatea arhitectului sau designerului este cea care generează o lucrare valoroasă, despre cum reușești să păstrezi echilibrul financiar al unei companii creative, despre evoluție și împărtășirea know-how-ului acumulat.
Galerie foto:
Promovarea folosind platformele on-line actuale a fost un alt subiect important al discuției, cât la sută din clienți vin din on-line și câți din recomandări, cum putem face să nu simțim presiunea de a crea ceva unic zi de zi. Publicul a fost captivat de dezinvoltura invitaților, de naturalețea răspunsurilor la întrebări dificile și de modul în care acești creatori de succes reușesc să rămână conectați la viața cotidiană, confruntându-se zi de zi cu aceleași temeri și încercări ca și cei aflați în primii ani.
- „Alături de mine au fost la Iași 4 oameni faini care au acceptat provocarea de a povesti în fața unui public atât de numeros experiența lor ca antreprenori creativi, specialiști cu experiență în industria lor. Ne-am bucurat împreună de o seară de inspirație și schimb de idei. Mi=a plăcut mult la Iași și abia aștept să ne revedem peste două săptămâni la MUST, unde voi avea un workshop dedicat și aplicat pe dezvoltarea unui business creativ. Ne vedem pe 20 octombrie”, a spus Armina Popeanu.
Acest eveniment a fost găzduit de Palatul Braunstein în cadrul celei de-a 25-a ediție a simpozionului Monumentul – tradiție și viitor organizat anual prin grija doamnei Aurica ICHIM.
Această întâlnire a fost preambulul festivalului de arhitectură Tomorrow MUST, care se va desfășura între 16 și 20 octombrie, cuprinzând mese rotunde, work-shopuri, conferințe, expoziții și prezentări de proiecte, cu peste 20 de arhitecți români și 8 arhitecți internaționali aflai în premieră la Iași.
Vor fi prezentate în premieră două dintre cele mai mari proiecte care vor schimba fața orașului -Terminalul 4 al Aeroportului Internațional și Spitalul Regional de Urgențe, beneficiind de prezența arhitecților autori. De asemena vor fi prezenți 8 arhitecți din afara țării, cu proiecte remarcabile, inovatoare, câștigători ai unor premii internaționale de prestigiu. Evenimentul este organizat de OAR IAȘI în parteneriat cu SHARE Architects și PRO Event.
Pentru mai multe date și înscrieri urmăriți site-ul și paginile de social media ale OAR IAȘI.