Mișcări civice
Ce propuneri ar fi avut ONG-urile la bugetul local, dacă Primăria ar fi organizat dezbateri publice
Mai multe organizații neguvernamentale au publicat o serie de proiecte pe care le-ar fi propus Primăriei Iași, dacă municipalitatea ieșeană ar fi organizat în acest dezbateri asupra bugetului local. Amintim că Primăria a refuzat să organizeze astfel de consultări, cu toate că au existat inclusiv cereri scrise în acest sens.
Organizațiile neguvernamentale își propus să detalieze proiectele și să adune idei noi de la cei interesați, propuneri pe care, ulterior, să le trimită Primăriei.
Lista proiectelor pe care organizații ale societății civile și-ar fi dorit să le propună spre discuție în cadrul dezbaterilor privind bugetul Iașului pe 2023, dacă ar fi avut ocazia:
- Urbanism: Actualizare PUG Iași, Regenerarea urbană a cartierelor comuniste, Accesibilizarea spațiilor publice
- Mobilitate: Tren urban, Infrastructură pentru biciclete, Sistem inteligent de semaforizare, Radare fixe pe bulevarde
- Inovare: Iași City Lab
- Mediu: Bahlui Coridor Verde-Albastru, Aria Naturală Urbană CIRIC, Traseul Verde, Parcul Elena Doamna, Înverzirea curților școlilor și spitalelor din Iași
- Tineret: Centrul de Tineret al Municipiului Iași
- Educație: Muzeu Interactiv de Științe și Experimente
- Cultură: Hub cultural independent
Detalii despre fiecare proiect pot fi consultate la pe site-ul Asociației CIVICA. Proiectele sunt susținute de nu mai puțin de 15 organizații neguvernamentale.
„Bugetul Iașului pe 2023 s-a votat fără dezbatere publică. Marți, 17 ianuarie, împreună cu alte 9 organizații neguvernamentale locale și naționale, am solicitat primarului, prefectului și consilierilor locali ai Municipiului Iași să amâne votul pe bugetul Municipiului Iași pentru organizarea unei dezbateri publice cu factorii interesați și să respecte cele min. 15 zile în care cetățenii au dreptul să trimită contestații pe proiectul de buget local, conform termenelor prevăzute de Legea nr. 273/2006 privind finanțele publice locale, art. 39 alin. (3). Din păcate, solicitarea nu a fost luată în considerare de reprezentanții politici locali, iar bugetul a fost adoptat fără un dialog real și dezbateri cu cetățenii, societatea civilă și sectorul privat. Menționăm că în data de 21 decembrie 2022 Primăria Municipiului Iași a publicat o schiță a proiectului de buget, de 14 pagini, care nu detaliază lista cu proiectele de investiții și nu permite cetățenilor să identifice ușor, la nivel granular, cheltuielile ce vor fi efectuate din fonduri publice. Varianta finală și detaliată a proiectului de buget, de 556 pagini, a fost publicată pe 9 ianuarie 2023, astfel au existat doar 9 zile în care ieșenii au putut trimite contestații sau idei de proiecte”, se arată în punctul de vedere comun al celor 15 organizații.